Rembrandtova slika restaurirana uz pomoć umjetne inteligencije, 300 godina nakon što je izrezana

Uz pomoć algoritma reporudirani su slikarovi potezi kistom i odabir boja

Čuveni slikar Rembrandt van Rijn dovršio je 1642. godine sliku Noćna straža, koja prikazuje kapetana amsterdamske gradske policije kako potiče ljude na bitku. Ali, 1715.godine netko je izrezao sve četiri strane platna kako bi ga objesio na zid u gradskoj vijećnici Amsterdama.

Associated Press izvještava da su stručnjaci uspjeli slici vratiti izvornu veličinu korištenjem umjetne inteligencije. Kombiniranjem skenera, rentgenskih zraka i 528 digitalnih ekspozicija ponovno su stvorili dijelove platna koji su nedostajali. Multimilijunski napori za obnovu ovog djela započeli su 2019. godine. Danas su ti novostvoreni dijelovi pričvršćeni na rubove slike, koja trenutno visi u počasnoj galeriji Rijksmuseuma u Amsterdamu.

“Napravili smo nevjerojatno detaljnu fotografiju Noćne straže, a uz pomoć umjetne inteligencije ili onoga što se zove neuronska mreža, naučili smo kompjuter kakvu je boju Rembrandt koristio u Noćnoj straži i kako su izgledali njegovi potezi kistom” kazao je direktor muzeja Taco Dibbits za AP.

Nove metode restauracije

Veličina slike je 4.5 x4 metra. Netko je uklonio gotovo 60 centimetara s lijeve strane platna i još oko 22 centimetra od vrha. Na dnu uklonjeno je samo 12 cm, a na desnoj oko 7.6cm, piše New York Times.

“Uvijek se nadam da će se netko jednoga dana doći s time da ima dijelove koji nedostaju” izjavio je Dibbts. “Mogu razumjeti da gornji i donji dio možda nije spremljen, ali sa lijeve strane su tri figure pa iznenađuje da bi bile uništene jer je tada Rembrandt bio vrlo poznat, cijenjen i skup umjetnik.”

Kako stručnjaci nisu uspjeli pronaći fragmente koji nedostaju, morali su pokazati kreativnost. Rijksmuseum je odlučio koristiti nove metode restauracije, a stariji znanstvenik Robert Erdmann uspio je pomoću kompjutera ponovno stvoriti dijelove koji nedostaju, potez po potez.

Erdmann i njegov tim uspjeli su konačno završiti zadatak zahvaljujući novoj tehnologiji nazvanoj Convolutional Neural Networks, vrsti algoritma umjetne inteligencije koja pomaže kompjuterima da shvate kako su slike nekada mogle izgledati.

Jedan od najcijenjenijih slikara

Stručnjaci su koristili i kopiju slike nizozemskog slikara Gerrita Lundena koji je repliku načinio otprilike 12 godina nakon što je Rembrandt završio sliku. Replika je petina veličine platna, ali Lunden nije slikao tako pedantno kao Rembrandt. Stručnjaci vjeruju da kompozicija kopije oponaša original.

“Tek odnedavno imamo dovoljno moćne kompjutere da možemo tako nešto napraviti” objašnjava Erdmann za Times. Rembrandt, rođen u Nizozemskoj 1606.godine bio je jedan od najcjenjenijih baroknih slikara. Počeo je slikati u mladosti, nakon što je zbog slikarstva napustio tradicionalnu školu.

Noćna straža jedno je od najpoznatijih umjetnikovih djela. Djelatnici muzeja se nadaju da će nova restauracija pomoći promatračima da djelo dožive na način koji više nalikuje izvornome obliku. “Rembrandt bi to, definitivno, učinio ljepše ali ovo je vrlo blizu” kaže Dibbits.