Nekad je nužno odabrati stranu

Sasvim je izgledno da ćemo nakon Disneyjevog preuzimanja Foxa napokon gledati spoj Avengersa i X-Mena

Disney, između ostalog, sad ima autorska prava i na Avatar franšizu

Walt Disney jučer je objavio da je preuzeo 21st Century Fox za 52,4 milijarde dolara, što bi moglo donijeti velike promjene u poznatim filmskim superherojskim franšizama.

Naime, Disney je još 2009. kupio Marvel za četiri milijarde dolara čime su dobili ekskluzivno pravo na korištenje vrlo ekstenzivne kolekcije od gotovo 7000 Marvelovih likova. Od tada je Disney u suradnji s Marvelom praktički revolucionarizirao superherojski žanr na filmu sa svojim Avengersima, drugim i trećim nastavkom Iron Mana, Thor trilogijom, Ant-Manom te Guardians of the Galaxy.

Spajanje X-Mena i Avengersa

Mnogi fanovi Marvelovih stripova već se neko vrijeme pitaju zašto se s Avengersima nisu sreli drugi superjunaci iz Marvelovog svijeta, poput primjerice X-Mena. Razlog je, zapravo, vrlo jednostavan. Vlasnik prava na X-Men, Fantastic Four i Deadpool franšize je dosad bio 21st Century Fox.

Sada kad ih je Marvel otkupio, velika je vjerojatnost da ćemo u sljedećim filmovima vidjeti još veći mišung superheroja iz različitih franšiza. Disneyev i Marvelov Avengers serijal je poznat po tome da voli kombinirati različite superheroje, stoga je pitanje zašto se Avengersi i drugi poznati Marvelovi likovi još nisu sreli sasvim logično.

Sony još ima prava na Spider-Mana

Fox je dosad svoje X-Men, Fantastic Four i Deadpool franšize ljubomorno držao izoliranima od Marvelovog Cinematic Universea, no nakon što ih je preuzeo Disney to bi se moglo promijeniti. Akvizicija Foxa omogućit će Disneyu da objedini nekoliko različitih radnji i likova iz Marvelovog opusa.

 

Nakon što je Disney kupio Fox, jedini veći filmski studio koji još uvijek ima prava na Marvelove likove je Sony, čiji je najnoviji Spider-Man: Homecoming bio vrlo uspješan u kinima i zaradio hrpu love (točnije nešto više od 880 milijuna dolara).

Disney sad ima prava i na Avatara

Ipak, u dogovoru s Marvelom, Sony je pristao da se Spider-Man pojavi u posljednjem Captain America: Civil War, kada su se gledatelji upoznali s Tomom Hollandom kao novim Čovjekom paukom, kojeg su odmah mnogi proglasili najboljim Spider-Manom dosad.

U kupnji Foxa, Disney je dobio prava na još jednu profitabilnu filmsku franšizu. Od sada je u njihovom vlasništvu i Avatar, za kojeg je redatelj James Cameron najavio da snima još četiri nastavka.