Sjećate se legendarnog crtića 'Jonny Quest'? Robert Rodriguez pretvara ga u film, a to nam je super

Nastavlja se trend pretvaranja starih crtića u akcijske filmove

Jedna zanimljiva i pomalo neugodna anegdota – kao klinac sam nekoliko godina proveo u uvjerenju kako je Hanna-Barbera jedna divna gospođa koja je zaslužna za neke od najboljih crtića mog djetinjstva. Istina, malo me zbunjivala ta crtica između njezina imena i prezimena, ali nisam se dao smesti.

Naravno, bio sam u zabludi. Hanna-Barbera bila je kompanija koju su još tijekom 50-ih godina prošlog stoljeća osnovali William Hanna i Joseph Barbera, i oni su producirali nevjerojatnu količinu odličnih crtića. Tu se ubrajaju “Tom & Jerry”, “Kremenko”, “The Jetsons”, “Scooby-Doo”, “Yogi Bear” i “Štrumfovi”. Bilo je tu i manje popularnih, ali svejedno genijalnih uradaka kao što su “Wacky Races”, “Quick Draw McGraw” (u našem odličnom prijevodu “At Strašnomlat”) i “Jonny Quest”. Ovaj posljednji je ponovno aktualan jer se upravo pojavila informacija kako će se snimati filmska verzija.

Trend pretvaranja starih crtića u akcijske filmove konačno je doveo i do podcijenjenog “Jonnyja Questa”. Ne samo to, već je studio Warner Bros uspio angažirati i Roberta Rodrigueza da napiše novi scenarij i da režira film. To ukratko znači da je nemoguće predvidjeti kako će na kraju izgledati, možda dobijemo elegantno nasilan i vizualno predivan film poput “Sin Cityja”, a možda dobijemo i šarenu verziju prikladniju mlađim uzrastima, poput “Spy Kids”. S obzirom na to da današnji klinci nemaju pojma tko je Jonny Quest, nadamo se da će Rodriguez otići više u smjeru nečega namijenjenog starijoj publici.

Ukinut zbog skupe produkcije

Jonny Quest bio je klinac koji je sa svojim ocem, znanstvenikom Bentonom Questom, sudjelovao u raznim avanturama u kojima su ih pratili očev tjelohranitelj Race Bannon i Jonnyjev najbolji prijatelj, Indijac Hadji. Nakon samo jedne sezone ovaj je crtić ukinut, ali ne zbog loše gledanosti nego zbog skupe produkcije.

Još se 2010. počelo planirati snimanje ovog filma. Jonnyja je tada trebao glumiti naš omiljeni Zac Efron, a uloga Racea Bannona bila je namijenjena Dwayneu Johnsonu. Efron je sad već prestar za ovu ulogu, a Johnson je u međuvremenu postao superzvijezda (doslovno) prevelika za ovu ulogu i njih vjerojatno nećemo vidjeti u ovom filmu. Budući da je na redateljskoj poziciji Robert Rodriguez, nije nemoguće da sve uloge jednostavno odradi Danny Trejo.