Sliku, koja je na aukciji srušila sve rekorde, Louvre želi proglasiti nacionalnim blagom

Riječ je o slici Jean-Baptiste-Simeona Chardina vrijednoj 26.8 milijuna dolara

Francuski umjetnik Jean-Baptiste-Simeon Chardin naslikao je 1761. godine umirujući prizor, pletenu košaru prepunu šumskih jagoda pored čaše vode, dva bijela karanfila, breskvu i dvije trešnje. Ta prekrasna, spokojna slika našla se u središtu burne rasprave između Muzeja umjetnosti u Texasu koji tvrdi da je njihova i francuskog Louvrea koji tvrdi da je to nacionalno blago koje pripada Francuskoj.

U ožujku je njujorški trgovac umjetninama Adam Williams kupio tu mrtvu prirodu na aukciji aukcijske kuće Artcurial u Parizu za rekordnih 26.8 milijuna dolara. Trgovac je licitirao u ime klijenta, Muzeja umjetnosti Kimbell u Fort Worthu, iz Texasa. Slika je procijenjena na 12 milijuna dolara ali su kupci, koji su se natjecali, znatno povisili cijenu.

Za sada, slika ostaje u Francuskoj

Za sada, slika ostaje u Francuskoj, piše Le Figaro. Muzej Louvre želi otkupiti sliku za svoju zbirku i klasificirati je kao nacionalno blago, čime je, prema francuskom zakonu, prijenos slike u SAD onemogućen. Zahtjev za proglašenje slike nacionalnim blagom znači da se može čuvati u Francuskoj do 30 mjeseci dok Louvre prikuplja novac za kupnju. Očekuje se da se muzej Louvre obrati jednom od sponzora, energetskoj tvrtki TotalEnergies za pomoć u kupnji slike, piše Art Newspaper.

Direktor Muzeja Kimbell, Eric Lee, kaže kako je shvatio da bi moglo biti pravnih problema kada je sliku kupio ali kaže i kako se nada da će prekrasna slika uskoro biti dostupna javnosti. “Ovu sliku vrijedi čekati čak iako smatramo da bi je Louvre mogao dobiti”, kaže Lee za Art Newspaper. Lee se slaže da je djelo francusko nacionalno blago ali za NYT je kazao da bi moglo služiti i kao “ambasador francuske kulture u Sjedinjenim državama.”

U privatnom vlasništvu više od stoljeća

Slika je bila u privatnom vlasništvu više od stoljeća prije nego je prodana, piše Artcurial u priopćenju. Louvre ima više od 40 komada slikara Chardina u svojoj kolekciji, a danas se bori s financijskim teškoćama zbog nedostatka turista tijekom pandemije. Slikar Chardin rođen je 1699. godine i živio je cijeli život u Parizu. Fokusirajući se na mrtve prirode i žanrovske teme, stvorio je neke od najvećih umjetničkih djela u 18. stoljeću, prema Nacionalnoj galeriji umjetnosti.

Od opskurnog slikara postao je član Kraljevske akademije za slikarstvo i kiparstvo, živio je u samome Louvreu i tamo je umro 1779. Često je slikao breskve, dinje, šljive i drugo voće ali ovo je jedina slika s jagodama, prema Artcurialu. Kada je slika izložena 1761. godine nije privukla veliku pažnju, a danas je jedna od najpoznatijih slika francuskog osamnaestog stoljeća.