Slovenski Exodus festival nam se čini kao stvarno interesantan način za provesti vikend

Od 17. do 21. travnja u Ljubljani se održava 19. Exodos, festival performansa

FOTO: João Figueira/www.exodosljubljana.si

Još od prvih vratolomija Marka Brecelja i Buldožera, preko ranih, mračnih i oporih nastupa Laibacha i Sestara Scipion Nasice, pa sve do ekstravagantno-futurističkog programa Galerije Kapelica, Slovenci su oduvijek imali njuh za dobar performans. Ljubljana će središte globalne scene performansa i izvedbenih umjetnosti ponovno postati ovaj vikend – od petka 17. do utorka 21. travnja, kad će se na više lokacija po gradu održati 19. po redu Exodos, festival performansa, sa središnjom temom Budući arhivi: Afrika u fokusu. Nakon što su 17. i 18. izdanja festivala bila posvećena Balkanu i Aziji, na red su došle afričke multimedijalne umjetnosti, relativno nepoznate regionalnoj publici.

Publika će imati priliku upoznati se s relevantnim izborom radova suvremenih afričkih umjetnika i njihovim raznovrsnim i polemičnim temama, bilo da je riječ o performansu, plesu, glazbi, filmu, fotografiji ili pak spoju svega toga. Prateći program uključuje radionice, sajmove i neformalne diskusije o različitim iskustvima iz Afrike s nizom individualaca, ne samo umjetnika koji nastupaju. Nakon što je 17. Exodos kurirao Jan Fabre, jedan od najpoznatijih europskih umjetnika današnjice, ovogodišnje izdanje festivala kurira Jan Goossens, suosnivač belgijsko-kongoške umjetničke platforme KVS-Kongo.

Faustin Linyekula: "Le Cargo"

O koncepciji 19. Exodosa i fokusu na Afriku Goossens kaže: “Cilj ‘afričke orijentacije’ festivala nije toliko da kreira pregled afričke performans umjetnosti danas, koliko da osmisli prostor za suvremeni performans koji će pokazati svu kompleksnost i slojevitost afričkih umjetnika današnjice, njihovih praksi, njihovih veza s ‘crnim kontinentom’, utjecaj koji na njih ima iskustvo imigracije, kao i veze koje gaje s ostatkom svijeta”. Pored performansa, u fokusu će biti i svakodnevni život Afrike. Na primjer, dio prihoda od svake prodane ulaznice ići će UNICEF-ovim fondacijama za pomoć siroćadi u Čadu, dok će prodaja pojedinih predmeta na sajmu financijski pomoći unapređenje dječjih cjepiva u nerazvijenim zemljama.

O mnogobrojnim umjetnicima koji nastupaju, rasporedu događanja, cijenama ulaznica i lokacijama održavanja možete se informirati na stranicama festivala, dok ovdje možete doznati više o bogatoj prošlosti festivala, koji je osnovan davne 1995. godine kao prvi festival performansa u samostalnoj Sloveniji.