UMRO BATA

Nakon teške i duge bolesti preminuo legendarni glumac

FOTO: Screenshot

Legedarni glumac Velimir Bata Živojinović preminuo je sinoć, u 22.45 sati u Beogradu u 83. godini, poslije duge i teške bolesti u bolnici Sveti Sava. Početkom svibnja glumac je završio u bolnici nakon što mu je naglo pozlilo, a stanje mu se iz dana u dan pogoršavalo. Zbog gangrene amputiran mu je bio veći dio desne noge.

Početkom srpnja 2012. godine glumac je imao težak moždani udar od kojeg se oporavio, prije toga je imao srčani udar, a bolovao je i od gangrene koju je liječio na Kubi.

Više od 340 uloga

Iza sebe ostavio je suprugu Julijanu, sina Miljka, kćer Jelenu, i šestoro unučadi. Živojinović je glumio u više od 340 filmova i TV serija. Debitirao je 1955. godine zu filmu Pesma sa Kumbare Radoša Novakovića, a prve ozbiljnije uloge imao je u filmovima Vlak bez voznog reda i Rat kojeg je režirao Veljko Bulajić.

https://twitter.com/viladobrogsrca/status/734656012800659460

Za uloge u Kozari, Tri, Skupljači perja, Majstor i Margarita nagrađen je Zlatnom arenom u Puli. Za ulogu u filmu Tren dobio je nagradu na filmskom festivalu u Moskvi.

Prva filmska uloga

18, August, 2010, Belgrade - Chess grandmaster Anatoly Karpov (Evgenevic Anatolii Karpov) visits Belgrade (KBC Dedinje) in the promotion of a candidate for President of the World Chess Federation (FIDA). Velimir Bata Zivojinovic - actor. Photo: Antonio Ahel/ATAImages. 18, avgust, 2010, Beograd - Sahovski velemajstor Anatolij Karpov (Anatolii Evgenevic Karpov) u poseti Beogradu (KBC Dedinje) u sklopu promocije za kandidata za predsednika Svetske sahovske federacije (FIDA). Foto: Antonio Ahel/ATAImages., Image: 286483801, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, ATA Images Editorial
Legendarni glumac Profimedia, ATA Images Editorial

Najpoznatiji je prije svega po ulozi u filmu Valter brani Sarajevo, a s tom ulogom stekao je megapopularnost čak i u Kini. Dobitnik je nagrade za životno delo Slavica. Na ovogodišnjem Festu dodjeljena mu je nagrada Beogradski pobednik za životno delo.

U intervju 1967. godine legendarni glumac vrlo iskreno progovorio je o tome kako je dobio prvu ulogu: “Ispričat ću pravu istinu kako sam dospio na film, odnosno do svoje prve uloge. Bio sam učenik četvrte godine Srednje glumačke škole u Novom Sadu. Ponudio sam se za glavnu ulogu u filmu Devojka i hrast. Nakon probnog snimanja, režiser mi je rekao: ‘Odličan si glumac mladiću’, i potapšao po ramenu, ali je nadodao da sam premlad za tu ulogu. Ni danas ne znam da li sam tada bio premlad ili ne, ali ulogu je dobio Ljuba Tadić”.

Godinu dana kasnije, Živojinović se našao na prvoj godini Akademije za pozorište, film i TV u Beogradu. “Tada, više nego ikad, pomišljao sam na film, što je sasvim razumljivo.

‘Zauzeo sam pozu i počeo urlati’

Tih dana, priznajem, često sam stajao pred ogledalom i gledao sebe. Bilo mi je sasvim jasno da nisam ljepotan. Uostalom, takvog su mišljenja bile i šiparice sa Crvenog Krsta, gdje sam stanovao i odrastao. Jednog dana Zdravko Randić, režiser filma Kukuruzari poveo me je na snimanje Pesme sa Kumbare. Predstavio me je režiseru Radošu Novakoviću“, prisjetio se glumac.

Valter brani Sarajevo
Valter brani Sarajevo Screenshot

“Bio sam uplašen, smušen. Odjednom, režiser me upitao: ‘Znate li vi mladiću pjevati?’, rekao sam da nisam baš najsigurniji, ali ću pokušati. Nisam želio propustim priliku. Odmah nakon toga zauzeo sam pozu i počeo urlati. Režiser me je prekinuo. Dodjelio mi je epizodnu ulogu jednog od ustanika. Pošto uloga nije bila predviđena knjigom snimanja, nije imala ni ime, pa je direktor filma Mladen Todić dao svoje ime. U ulozi nije bilo pjevanja. Ni danas ne znam da li se onog dana Radoš Novaković šalio. To je bilo moje prvo filmsko krštenje. Shvatio sam da se glumac ne postaje preko noći”, otkrio je u tom razgovoru Živojinović.

Suradnja s Bulajićem

bata4
Bata, Milena Dravić i Mija Aleksić u filmu Narodni poslanik 1964. godine Screenshot

Progovorio je i o svojoj dugogodišnjoj suradnji s Veljkom Bulajićem, te o tome kako je ona započela: “U kafiću Narodnog pozorišta u Beogradu sreo sam mladića koji se predstavio kao režiser Veljko Bulajić. Rekao mi je da priprema film koji će se zvati Vlak bez voznog reda. Ponudio mi je ulogu Duja, ali je već nekoliko dana kasnije stiglo pismo u kome mi se ispričava što će Duju igrati Joža Gregorin. Nisam se baš mnogo ražalostio, jer mi tada početnik, Bulajić, nije ulijevao veliko povjerenje. Ali, pošto je Gregorin otišao na snimanje filma Zvezda putuje na jug, ja sam ipak dobio ulogu. Zahvaljujući Bulajiću, ja sam napokon postao glumac. Igrao sam u svim njegovim filmovima. Svaka nova uloga bila je nova afirmacija”, priznao je glumac.

Vlak bez voznog reda bio je početak. Odmah nakon toga Bulajić i Živojinović su snimili još dva vrhunska filma. Prvo je dobio ulogu u filmu Rat, a nakon toga u filmu Uzavreli grad.

Bulajić o Bati

Iako mnogi tvrde da je Veljko Bulajić izmislio Živojinovića, redatelj tvrdi da je Bata ‘izmislio sam sebe’.
“On je jedinstven glumac jugoslovenske kinematografije, čiji talenat i energija zrače iz svakog njegovog filma. Radio sam s velikim imenima svjetskog filma Yulom Brynnerom, Orsonom Wellesom, Sergejem Bondarčukom, Hardyjem Krügerom, ali Bata zauzima podjednako mjesto među njima”, rekao je Bulajić.

Najgledaniji film svih vremena

Iako ponosan na svoju suradnju sa uglednim režiserima, Živojinovića su planetarno proslavile uloge u strip-filmovima. Oni su bili predivan autentični žanr u kojem je uglavnom radio Hajrudin Krvavac i stvorio spektakularne filmove kao što su Valter brani Sarajevo, Most i Partizanska eskadrila. Bili su to radikalno drugačiji ratni filmovi, univerzalno razumljivi i s jednostavnim porukama. Zato je i Valter obišao svijet. U Kini se posebno dobro uhvatio, ljudi su ga zavoljeli, a Valter brani Sarajevo postao je najgledaniji film svih vremena. Bata je praktički postao kineski nacionalni heroj, dobio je svoje pivo i dizali su mu se spomenici po kineskim selima.