Srpski pjevači opraštaju se od Arsena, najemotivniji je bio Đorđe Balašević

Arsen je ostvario golem utjecaj na glazbenike iz nekoliko generacija

22.05.2015., Split - Djordje Balasevic odrzao je koncert u Spaladium Arena. Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

ZAGREB – Zemlje regije tuguju za legendarnim hrvatskim kantautorom Arsenom Dedićem, koji je svojim opusom stekao brojne ljubitelje u svim zemljama bivše Jugoslavije te ostvario golem utjecaj na glazbenike iz nekoliko generacija.

Dedić je umro u ponedjeljak poslijepodne u Zagrebu u 78. godini od posljedica sepse i gangrene crijeva. Kao što smo već pisali, njegova smrt jedna je od udarnih vijesti medija u Srbiji, BiH i Sloveniji.

Poruke u medijima i na društvenim mrežama

Kolege glazbenici, prijatelji i štovatelji Arsena Dedića u Srbiji opraštaju se od velikog umjetnika i skladatelja porukama u medijima i na društvenim mrežama, iskazujući iskrene osjećaje gubitka i praznine koja će Arsenovim odlaskom nastati na glazbenoj sceni.

“Velika je sada tuga… otišla je istinska legenda ne samo ovog našeg područja, nego legenda svjetskog kalibra … Arsene, hvala za umjetnost!”, napisao je na svojoj Facebook stranici Đorđe Balašević i ostavio poveznicu na pjesmu posvećenu Arsenu Dediću “Uvijek sam imao namjere jasne šta želim biti kada odrastem – ja bit ću Arsen…”.

https://www.facebook.com/djordje.balasevic/posts/10153103821326235

Odlazak Dedića velikim gubitkom osjeća i Zdravko Čolić. “Arsen je bio moj dugogodišnji suradnik, ali i više od toga – veliki prijatelj. Da nije bilo te operacije kuka, živio bi još dugo, bio je veoma vitalan. Znao je reći pravu riječ za svakoga. Pamtit ću naša lijepa druženja. Poslednji put smo se vidjeli na koncertu Teške industrije u Lisinskom, čak smo zapjevali zajedno… Veliki gubitak”, poručio je Zdravko Čolić.

Kolega po glazbi i skladanju, Kornelije Bata Kovač, kaže da je Arsen iza sebe ostavio “djela za nove generacije”. “Arsen je ostavio muzički opus ne samo generacijama koje su stasale s njim već i onim koje će tek doći. Njegov odlazak je veliki gubitak”, kaže Kovač.

Kroz pjesme će živjeti zauvijek

Pjevačica Neda Ukraden kaže da će Arsen “kroz svoje pjesme živjeti zauvijek”. “Otišao je najveći pjesnik, kompozitor, pametni i duhoviti čovjek – Arsen Dedić. Imala sam čast poznavati ga, surađivati i družiti se…. Veoma sam tužna. Kroz svoje pjesme živjet će zauvijek”, rekla je Neda Ukraden.

Momčilo Bajagić Bajaga drži da je Arsenov odlazak veliki gubitak ne samo za glazbu već i općenito za kulturu. “Veliki umjetnik, najveći kantautor i pjesnik. Imao je težak period poslednjih godina i nadao sam se da će se izvući. Njegov odlazak je veliki gubitak za cijelu scenu i našu kulturu. Poznavao sam ga, bio je veoma duhovit čovek. Radio je i fenomenalnu muziku za kazalište”, kaže frontmen grupe Bajaga i instruktori.

“Veliki car koji je obiljležio jedno vrijeme i napisao mnogo predivnih pjesama”, poručio je na Twiteru pjevač Vlado Georgijev.

“Javiše mi da si odustao od daljeg druženja sa svijetom. Svijet nikada neće odustati od druženja sa tobom dragi, veliki i jedini Arsene”, poruka je skladatelja Zafira Hadžimanova.