Nekad je nužno odabrati stranu
FOTO: AFP

Stephen King je proslavio 70. rođendan pa smo izvukli par stvari koje o njemu možda niste znali

Manje je poznato da King piše i dječje priče i mjuzikle, a i to da je jedva preživio prometnu nesreću

Stephen King je proslavio 70. rođendan pa smo izvukli par stvari koje o njemu možda niste znali

Manje je poznato da King piše i dječje priče i mjuzikle, a i to da je jedva preživio prometnu nesreću

FOTO: AFP

Stephen King je nesumnjivo jedan od najcjenjenijih književnih autora današnjice. Okušao se u mnogim žanrovima, od horora do znanstvene fantastike, a dosad je prodano više od 350 milijuna primjeraka njegovih djela. Njegovi romani su česta inspiracija za holivudske filmove, a među njima se ističe Rita Hayworth and Shawshank Redemption, roman prema kojem je snimljen film koji se smatra jednim od najboljih svih vremena.

Trenutno u kinima igra It, tj. Ono kako je kod nas preveden, a nastao prema poznatom Kingovom djelu. Nedavno smo gledali i Dark Tower, film po Kingovom serijalu u kojem nas je pobliže upoznao sa svojim Multiverseom, zajedničkim nazivnikom pod kojim objedinjuje likove iz svih svojih romana. Naznake Multiversea su prisutne u svim njegovim djelima, no najbolje ih opisuje u osam knjiga koje tvore Dark Tower serijal.

King je u četvrtak proslavio sedamdeseti rođendan, pa smo se prisjetili njegove karijere kroz nekoliko činjenica koje možda niste znali o ovom autoru koji je ostavio zamjetan trag na pop kulturu.

Osim horora koji su ga proslavili, piše mjuzikle i dječje knjige

Zvuči kao da je namjerno ciljao na tu statistiku, ali verojatno se dogodilo sasvim slučajno, no u svojih 70 godina života napisao je 71 djelo što uključuje klasične romane, horore i fikciju. No osim poznatih romana popisu svojih djela dodao je i nekoliko scenarija za filmove i stripove, čak i za mjuzikl. Izdao je i nekoliko romana pod pseudonimom Richard Bachman te dječju knjigu Charlie the Choo-Choo pod pseudonimom Beryl Evans.

Što ga najviše plaši?

Obzirom da je King poznat po hororima, vjerojatno je najčešće pitanje koje mu fanovi postavljaju upravo čega se najviše boji. “Najviše me plaši kad se masa fanova skupi na jednom mjestu. Prije dosta godina kad sam bio u New Yorku, izašao sam van jednu večer i čuo grozno vrištanje. Ispostavilo se da su u kvartu New Kids On The Block imali koncert i hrpa obožavateljica je skužila Donnieja Wahlberga koji je samo htio otići po sendvič. Vrišteće obožavateljice su ga preplavile, to je tip slave koji ne bih želio iskusiti”, izjavio je King.

Stephen King World

King u svojim romanima čitateljima često daje do znanja da su njegova djela međusobno povezana, ili preko likova koji se spominju u različitim romanima, ili preko sitnih poveznica u radnji, ali i preko prepoznatljive mračne atmosfere. Taj zajednički svijet najviše je objedinio u osmodjelnom serijalu Dark Tower u kojem je čitateljima jasnije predočio svoj Multiverse, viziju svijeta u kojoj njegovi likovi postoje istovremeno i međusobno su povezani. King je ideju Multiversea opisao usporediši je s najpoznatijim zabavnim parkom: “To je nešto kao zlokobna verzija Disney Worlda. Kad bi postojao Stephen King World, posjetitelji bi probali sve atrakcije samo jednom.”

Kingovi sinovi su također uspješni pisci

Stariji Kingov sin, Joe Hill, iza sebe ima već četiri objavljena romana te kolekciju kratkih priča, a nagrađen je i Eisnerovom nagradom, vrlo cijenjenom u svijetu stripa, za scenarij popularnog Locke & Key. Stariji brat Owen King je također književnik, a sljedeći tjedan će biti objavljen njegov roman Sleeping Beauties na kojem je surađivao s ocem. Roman se bavi pitanjem što bi bilo kad bi svijet ostao bez žena. Nakon što misteriozna bolest pohara zemlju, sve žene koje zaspu bivaju začahurene neobičnom opnom, te postanu izuzetno nasilne ako se ta opna dira ili ih se na bilo koji način budi. Radnja zvuči kao dobar scenarij za novi film po Kingovom djelu.

Njegova žena je spasila Carrie da ne završi u smeću

Kingova žena Tabitha King također je cijenjena spisateljica s napisanih osam romana u svojoj književnoj karijeri. S Kingom je surađivala na nekoliko djela no vjerojatno je najveći utjecaj imala na roman Carrie. Naime, King je zamalo odustao od svog prvog romana, dapače, rukopis je bacio u smeće jer je bio nezadovoljan njime. Tabitha ga je potaknula da nastavi rad na svom prvom romanu Carrie, koji je, uvelike zahvaljujući njoj, postao instant klasik i bio osnova za već dvije filmske obrade, one iz 1976. Briana De Palme te novije verzije iz 2013. Kimberly Peirce.

The Dollar Babies projekt

Frank Darabont je redatelj koji se proslavio filmovima prema Kingovim djelima. Režirao je ranije spomenuti Shawshank Redemption koji još uvijek stoji na vrhu IMDB-ove liste najboljih filmova, a režirao je i Kingove Green Mile i The Mist. No karijeru je počeo još kao student s kratkim filmom The Woman in the Room, također prema priči Stephena Kinga. Kingu se svidjela ideja da studenti obrađuju njegove priče pa je nakon toga pokrenuo projekt koji je nazvao The Dollar Babies. Projekt je omogućio mladim filmašima da otkupe prava na snimanje filma po njegovim djelima za samo jedan dolar. Darabont je najpoznatiji primjer uspjeha The Dollar Babies kluba, no bilo ih je još, što je u svojoj knjizi Dollar Deal: The Stephen King Dollar Baby Filmmakers opisao Shawn S. Lealos, jedan od filmaša kojemu je King pomogao svojim projektom za samo jedan dolar.

Kingu se nije svidjelo kako je Kubrick preradio The Shining

Vjerojatno najpoznatiji film prema Kingovim djelima je The Shining u režiji legendarnog Stanleya Kubricka. Jack Nicholson je u The Shining ostvario jednu od svojih najboljih uloga i ušao u povijest rečenicom “Here’s Johnny” dok razvaljuje vrata sjekirom. Film je kroz godine postao kultni klasik, no Kingu se isprva nije svidjelo kako je Kubrick zamislio obradu njegove priče. Sve je počelo kad je Kubrick telefonski kontaktirao Kinga s idejom da obradi The Shining rekavši mu kako mu se priča čini zanimljivom i optimističnom. “Kako priča o ukletom hotelu i nasilnom ocu može biti optimistična?”, pitao se tada King, no Kubrick ga je uspio nagovoriti i stvoriti možda i najbolji film prema Kingovom romanu.

Obama ga je nagradio, a Trump blokirao na Twitteru

Američki predsjednik Donald Trump očito ima dovoljno slobodnog vremena da se aktivno bavi društvenim mrežama i izbirljiv je oko ljudi s kojima će komunicirati, a na Twitteru je blokirao Kinga. King je na tu čudnu predsjedničku odluku uzvratio tvitom u kojem sarkastično komentira koliko ga je pogodilo što neće moći čitati Trumpove tvitove riječima “I may have to kill myself”. Trumpov prethodnik Barack Obama je očito više cijenio poznatog autora. Naime, 2014. Obama mu je dodijelio National Medal of Arts, medalju za doprinos umjetnosti.

Preživio je ozbiljnu nesreću

King je preživio strašnu nesreću dok je šetao svojim kvartom kad je na njega naletio vozač koji je izgubio kontrolu nad svojim vozilom. King je preletio preko kombija i završio u jarku pored ceste s ozbiljnim ozljedama opasnim po život. Nakon što se oporavio, pronašao je vozača i od njega otkupio kombi kojim ga je udario, kako vozilo ne bi završilo na Ebayu kao kolekcionarski predmet.