Stigao je popis filmova koji će se u Cannesu natjecati za Zlatnu palmu

Izgleda da žiri neće imati lak posao prilikom odabira ovogodišnjeg pobjednika

Cannes film festival general deleguate Thierry Fremaux (L) and President Pierre Lescure (R) hold a press conference to unveil the list of the 20 movies which will be shown in competition for the Palme d'Or next month, on April 14, 2016 in Paris. / AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK
FOTO: AFP

Stigli su prvi službeni podaci o tome koji će se filmovi ove godine naći u natjecateljskom programu 69. po redu filmskog festivala u Cannesu. Tako smo saznali da su u natjecateljski program uvrštena čak tri filma koje su režirale žene, što je prilično pohvalno s obzirom na to da taj festival slovi kao dosta mizogina institucija.

Filmom American Honey predstavit će se tako britanska glumica i redateljica Andrea Arnold čija se radnja vrti oko lika koji utjelovljuje Shia LaBeouf. Druga žena čija će se povijesna drama Mal de Parres natjecati za Zlatnu palmu je Francuskinja Nicole Garcia, dok je treća Nijemica Maren Ade koja će se publici predstaviti filmom Toni Erdmann.

Film Woodyja Allena izvan konkurencije

Što se tiče redatelja, Ken Loach je vjerojatno najveće iznenađenje u programu. Vjerovalo se, naime, da se ovaj 79-godišnji redatelj povukao iz svijeta filma nakon što je završio snimanje filma Jimmy’s Hall. No, ovaj miljenik Cannesa koji je 2006. osvojio Zlatnu palmu vratio se sa socijalnom dramom I, Daniel Blake.

Olivier Assayas predstavit će se filmom Personal Shopper u kojem igra Kristen Stewart. No, ona, uz Jessea Einberga i Stevea Carella, igra i u filmu Cafe Society Woodyja Allen koji će otvoriti festival, ali se za razliku od Assayasovog neće natjecati za glavnu nagradu.

Film Loving ovogodišnji je favorit

Još jedan ključni naslov u natjecateljskom djelu ovogodišnjeg programa pripada Jeffu Nicholsu. Radi se o njegovom petom film, Loving, u kojem se pojavljuju Ruth Negga i Joel Edgerton. Oni u filmu čija je radnja smještena u 50-e godine igraju par koji je u miješanom braku, a mnogi vjeruju da bi upravo Loving mogao osvojiti glavnu nagradu.

https://www.youtube.com/watch?v=-2TTKMSRs7c

Danski redatelj Nicolas Winding Refn vraća se u Cannes s filmom The Neon Demon, pričom o vampirskom supermodelu iz Los Angelesa. U njegovom filmu igraju Elle Fanning i Christina Hendricks. Odabran je The Last Face Seana Penna. Radi se o drami u kojoj igraju Javier Bardem i njegova bivša cura Charlize Theron.

Za Zlatnu palmu natjecat će se i Pedro Almodovar

U glavnom programu našao se i novi film Pedra Almodovara Julieta. A tu su još i filmovi braće Dardenne, Xaviera Dolana, Cristiana Mungiua, Brillantea Mendoze, Emira Kusturice i Brune Dumonta.

Za mladog Kanađanina Xaviera Dolana ovo je već drugi put da se našao u konkurenciji u Cannesu. Ovaj put se predstavlja filmom Just The End Of The World. On je, inače, sjedio i u žiriju, a 2014. osvojio je nagradu žirija, naravno, ne iste godine kad je u njemu sjedio.

Jaka ime izvan konkurencije

Iznenađenje je i film Paula Verhoevena Elle u kojem Isabelle Huppert igra šeficu kompanije koja je silovana i potom sama traži svog napadača. Jim Jarmusch predstavit će se u Cannesu s čak dva filma, Patersonom i dokumentarnim filmom o Iggy Popu Gimme Danger.

Izvan konkurencije prikazat će se i film The BFG Stevena Spielberga s Markom Rylanceom u naslovnoj ulozi. Najnoviji film Jodie Foster Money Monster također će se prikazati izvan konkurencije, a u njemu igraju George Clooney i Julia Roberts, a isto će biti i s filmom The Nice Guys u kojem glume Russell Crowe i Ryan Gosling.