Što nude bečki muzeji u 2024.? Donosimo razloge zbog kojih vrijedi posjetiti austrijsku prijestolnicu

Od Chagalla preko Rembrandta i Lichtensteina do deva, Formule 1 te pitanja političkih i kulturnih identiteta

FOTO: Dejan Rakita/PIXSELL

Glavni grad Austrije će, sudeći po najavama, i u 2024. godini opravdati titulu međunarodne umjetničke metropole.

Naime, dvije trećine turista u Beč dolazi zbog obimne umjetničke i kulturne ponude, a austrijska je prijestolnica u godini pred nama najavila velik broj izložbi – od Chagalla preko Rembrandta i Lichtensteina do deva, Formule 1 te pitanja političkih i kulturnih identiteta.

Neke su to od tema koje će biti prikazane na ovogodišnjim izložbama u Beču, a mi donosimo prikaz onih najzanimljivijih.

Albertina Modern

U bečkom muzeju Albertina Modern 16. veljače otvara se izložba “Ljepota različitosti” koja se kritički osvrće na pitanja politike identiteta koja okružuju klasu, rasu i spol, a otvorena će biti do 18. kolovoza. U istom muzeju se do 13. rujna mogu pogledati i djela Alfreda Kubina i Erwina Wurma.

Povodom 100. obljetnice rođenja američkog pop-art umjetnika u muzeju Albertina početkom se ožujka otvara izložba “Roy Lichtenstein: Izložba za stogodišnjicu”. Bit će postavljeno oko 90 slika, skulptura i grafika.

Roy Lichtenstein/Albertina Modern

Krajem rujna muzej osim toga prikazuje i veliku retrospektivu Marca Chagalla. Početak listopada posvećen je ekspresionističkom slikaru Egonu Schieleu viđenom očima slikara Adriana Gheniea. Rumunjski umjetnik uskrsava Schieleova djela u crno-bijelim prikazima i utjelovljuje ih na nov način.

Rembrandt u Muzeju povijesti umjetnosti

Bečki Muzej povijesti umjetnosti sredinom ožujka donosi izložbu “Holbein. Burgkmair. Dürer. Renesansa na Sjeveru”. Osim toga, početkom listopada postavlja se izložba u kojoj će se uz Rembrandtova moći vidjeti i oko 50 djela njegova učenika Samuela van Hoogstratena.

Preko kulturnog identiteta Ukrajine do deva

Ljubitelji umjetnosti će u sklopu izložbe “U žarištu sukoba. Modernizmi u Ukrajini” u Donjem Belvedereu moći bolje upoznati kulturni identitet Ukrajine. Izložba traje od 23. veljače do 2. lipnja.

Etnografski muzej od 27. veljače do kraja godine u fokus stavlja jednogrbe i dvogrbe deve, ljame i alpake. U izložbi “Na leđima deva” dvopapkari su promatrani kao radne životinje, ali i nositelji nade u medicini, prehrani i tekstilnoj industriji.

Imam Guseinov/Etnografski muzej Beč

Muzej grada Beča, otvoren u prosincu nakon trogodišnje obnove, početkom veljače posvećuje izložbu jednom od najznačajnijih austrijskih baroknih arhitekata Johannu Bernhardu von Erlachu koji je između ostalog projektirao Karlovu crkvu i dvorac Schönbrunn.

Izložbeni prostor Bank Austria Kunstforum Wien, pak, prikazuje izložbu Paula Gauguina. Prva je to velika retrospektiva francuskog slikara u Austriji nakon 1960-ih, a posjetitelji će u njoj moći uživati od početka listopada.

Formula 1 dolazi u Beč

Ponešto drugačija izložba otvara se 2. veljače u dvorani za događanja Metastadt. Nakon uspješne svjetske premijere u Madridu, izložba o Formuli 1 zaustavlja se u Beču. Na površini od 3.000 metara kvadratnih bit će prikazana povijest Formule 1, njezinih najznačajnijih vozača i utrka, trkaćih automobila te njihove proizvodnje.

Židovski muzej

Već 30. siječnja posjetitelji mogu pogledati izložbu “Tko brine? Židovski odgovori na patnju i nevolje“ koja će biti otvorena do 1. rujna 2024.

Izložba prikazuje povijest njegovatelja, židovskih liječnika, primalja i majki, a usto tematizira aktualna pitanja skrbi u ratnim vremenima te klimatskim katastrofama.

Više informacija o muzejima i izložbama može se pronaći ovdje.