Što povezuje suvremenu umjetnost, vožnju motorom i lift jedne zgrade?

Odgovor je: aktualna izložba i popratna događanja u zagrebačkoj Galeriji Nova

Galerija Nova jedan je od najrespektabilnijih izložbenih prostora u Zagrebu. Njezin program već godinama uspješno osmišljava i organizira kustoski kolektiv WHW – Što, kako i za koga? (What, How & for Whom) kojeg čine kustosice Ivet Ćurlin, Ana Dević, Nataša Ilić i Sabina Sabolović, te dizajner i publicist Dejan Kršić. Program galerije posvećen je suvremenim istraživačkim umjetničkim praksama (ali i teorijama) kako u lokalnom, tako i u globalnom kontekstu.

Suradnja s New Yorkom i Eindhovenom

Galerija Nova je mjesto u kojem WHW često postavlja “domaće” inačice svojih brojnih međunarodnih izložbi i projekata, na kojima redovito sudjeluju najeminentniji regionalni umjetnici različitih generacija u suradnji s poznatim imenima internacionalne umjetničke scene sa svih strana svijeta. U galeriji je upravo predstavljen novi postav naslovljen Arte Útil, koji će se moći pogledati sve do 16. svibnja. Riječ je o suradnji s institucijama iz New Yorka i Eindhovena.

arte_util_02
Arte Útil “prevodi se ugrubo na engleski jezik kao ‘korisna umjetnost’ no pojam ima i druga značenja koja umjetnost shvaćaju kao alat ili spravu. Suprotno modernističkim shvaćanjima autorstva i gledateljstva razumijevanje Arte Útil od nas traži da u presložimo vlastito shvaćanje uloge umjetnosti u svijetu i da umjetnička mišljenja i prakse prepoznamo kao sredstvo kojim se izravno intervenira u društvenu stvarnost.”

Poznati mladi umjetnici na jednom mjestu

Riječ je o temi koja je bliska dugogodišnjem radu WHW-a, koji u umjetnosti uvijek traže kritičku refleksiju i individualni društveni angažman, tako potreban na lokalnoj sceni koja se tek treba ozbiljnije pozabaviti brojnim problemima kroz koje regionalno društvo prolazi u još uvijek tekućoj (post)tranziciji. Stoga aktualni projekt okuplja i neke mlađe umjetnike koji su već postali znana imena u lokalnom okruženju.

arte_util_03
“Arte Útil, otvoreni arhiv s dokumentiranim istraživanjima, pokrenula je 2012. umjetnica Tania Bruguera u suradnji s Queens Museum iz New Yorka i Van Abbemuseum iz Eindhovena u sklopu desetogodišnjeg istraživanja pojma kojim se umjetnica bavila. Arhiv trenutno čini 200 projekata koji pokrivaju vremenski raspon od sredine 19. stoljeća do danas. Arhiv Arte Útil u Galeriji Nova bit će izložen na drvenoj modularnoj strukturi koju je dizajnirao Peter Zuiderwijk (Collective Works).”

Dina Rončević i Dina Karadžić

Tijekom trajanja izložbe “u Galeriji Nova održat će se serija prezentacija i razgovora s pozvanim umjetnicima i njihovim gostima”, kao i čitalačke grupe neformalnog kolektiva k.r.u.ž.o.k., na teme povezane s izložbom. K tome, umjetnica Dina Rončević predstavit će projekt Stažiranje – štakorica, u kojem inicira lanac djevojaka i žena koja jedna drugu podučavaju vožnji motocikla, a nakon poduke motocikl šalju dalje.

Zidne novine u zagrebačkom kvartu

Također, sudjelovat će i Jelena Pašić, Matija Kralj i njihovi suradnici, pokretači projekta Kulturni lift, zidnih novina posvećenih suvremenoj umjetnosti i postavljenih, vjerovali ili ne, u liftu jedne zgrade u zagrebačkoj četvrti Vrbik. Ako ste se ikad zapitali kako je to izložiti se umjetnosti u klaustrofobičnom prostoru lifta, svakako dođite saznati.

Više o izložbi i cijelom projektu možete doznati na stranicama WHW-a.