Javljaju se bijesne žene kojima je onaj umjetnik pokrao slike. Sada kradu njegove slike i prodaju puno jeftinije

Kontroverzni umjetnik prodavo je tuđe slike s Instagrama za 100 tisuća dolara

FOTO: @doedeere/Instagram

Dok Suicide Girls uživaju u preporodu svoje slave zahvaljujući odgovoru na “Nove portrete”, posljednju seriju radova umjetnika Richarda Princea, čini se da njegova akcija nije razljutila baš sve žene čije je fotografije s Instagrama pomalo drsko iskoristio za svoju izložbu. Zabavno je također što ni sve fotografije nisu bile njihovi autorski radovi, odnosno zabilješke. Podsjetimo, kontroverzni konceptualni umjetnik Prince nedavno je ponovno digao frku organizirajući samostalnu izložbu u jednoj od galerija uglednog globalnog lanca Gagosian, čiji je postav sastavljen isključivo od fotografija koje je različitim ženama uzeo s Instagrama, naravno – bez pitanja. Mada se Prince pravda da tehnički nije povrijedio ničija autorska prava te da je, štoviše, fotke učinio svojim umjetničkim djelima intervenirajući na njih tekstom, činjenica da njihove otiske prodaje za stotine dolara u najmanju je ruku neukusna.

Business Insider razgovarao je s Karley Sciortino i Annom Collins, dvije Princeove “žrtve” s bitno različitim pogledima na stvar, pri čemu su one samo posljednje u nizu korisnica Instagrama koje su progovorile. “Zapravo ne shvaćam u čemu je cijela strka”, rekla je Sciortino, blogerica i kolumnistica portala Vogue. “Richard Prince je veoma uspješan umjetnik koji je izgradio cijelu karijeru radeći upravo ono što čini i sad. Osobno, ja sam počašćena što je moja osobna fotografija našla mjesto na njegovoj najnovijoj izložbi.”

Fotografija Karley Sciorino
Fotografija Karley Sciorino @karleyslutever/Instagram

Malverzacije bogatih bijelih umjetnika

S druge strane, Collins umjetnikov koncept baš i nije doživjela kao kompliment. “Kad samo pomislim da sam studentica koja uz fakultet neprekidno radi, a često sam potpuno švorc, dok je on sredovječni bijeli muškarac koji zarađuje ogroman novac prodajući moje fotografije, nekako mi dođe zlo. Recimo, ja bih taj novac mogla iskoristiti da platim školarinu.” Ipak, Collins, devetnaestogodišnja studentica baleta iz Toronta, priznaje da uopće nije snimila fotografiju koju je “maznuo” Prince. Učinila je to njezina sestra, fotografkinja i dizajnerica Petra Collins, koja je snimila Annu i njezinog dečka kako gledaju u sjajni ekran laptopa obljepljenog različitim stickerima.

Portret Karley Sciortino također je izvorno postavljen na Instagram profilu celebrity fotografa Terrya Richardsona, prije nego što ga je podijelila na svom vlastitom profilu. Što znači da je fotografija već bila preuzeta barem jednom prije nego što je Prince uopće došao do nje. Uglavnom, cijeli ovaj slučaj iznova otvara niz pitanja simptomatičnih za umjetnost i autorska prava u digitalnom dobu, koja Prince upravo postavlja svojim umjetničkim djelovanjem, a zabilježio ih je i u besplatnoj pratećoj publikaciji izložbe. Ipak, ta publikacija baš i nije doprla do svih oštećenih korisnika Instagrama.

Fotografija Anne Collins
Fotografija Anne Collins @annaballins/Instagram

Dostojan odgovor Suicide Girls

“Članovi Instagrama vlasnici su svojih fotografija i točka!”, rekao je glasnogovornik te društvene mreže za Washington Post. Ako netko smatra da je njegovo ili njezino autorsko pravo na našoj platformi bilo narušeno, može nam se javiti i mi ćemo poduzeti potrebne mjere. Izvan platforme, naši korisnici naravno mogu potražiti svaku raspoloživu pravnu pomoć.” Ovo je točno u teoriji, ali u praksi je na Instagramu i drugim društvenim mrežama uobičajeno da ljudi dijele slike i fotografije odasvud, iz različitih izvora. Dakako, ono što nipošto nije uobičajeno je da pritom na tome zarađuju šesteroznamenkaste svote.

Princeove akcije zadiru u dosad nepoznati (pravni) teritorij, no, kako bilo, za mnoge je žene nepošteno i uvredljivo da slavni muški umjetnik obilno zarađuje na njihovim fotografijama. “Mislim da je to posve tipično za umjetnost kao industriju, ali također i za povijest umjetnosti općenito. Godinama su muškarci, a pogotovo bijelci, preuzimali zasluge za rad žena ili se okoristili njime, njihovim tijelima i njihovim kulturama”, izjavila je Collins za Business Insider. “Pitali su me zašto ga jednostavno ne tužim, ali nije to baš tako jednostavno. Ja sam devetnaestogodišnja djevojka, a on je bogat, uspješan muškarac”. Nažalost, svi znamo kako društvo u takvim slučajevima funkcionira, pogotovo zapadno.

No, Suicide Girls uzvratile su Richardu Princeu istom mjerom, inteligentno ga zeznuvši tamo gdje je najslabiji i lucidno iskoristivši svoje poznavanje tog istog sustava od kojeg Prince profitira. Jednostavno su drastično smanjile cijene proizvoda kako bi ubrzo kolabiralo cijelo tržište. Missy Suicide, jedna od pokretačica Suicide Girls i autorica svoje fotografije koju je Prince uzeo, odlučila ju je prodati za samo 90 $ (naspram 90,000 $ na koliko ju je procijenio Prince). Na portalu je ironično napisala: “Imamo li dozvolu g. Princea da prodamo ovu fotografiju? Naravno da nemamo, kao što je ni on nije dobio od nas. Požurite! Prelijepa umjetnost za samo 90 $!” Zaradu od fotografija Suicide Girls donirat će u dobrotvorne svrhe (umjesto da daju povišice svojim potplaćenim modelima, doduše). Kako god, čini se da posao g. Princea još neće dugo potrajati.

Izvor: Artnet.com