Nekad je nužno odabrati stranu

Sutra će se na aukciji naći rukopis Gustavea Flauberta, genijalan je jer otkriva kako je književnik stvarao

Procjenjuje se da će dostići cijenu od 600 tisuća eura

FOTO: Stéphane Briolant, Sotheby's

Gustave Flaubert proslavio se svojim prvim i najpoznatijim objavljenim romanom Gospođa Bovary. Pisao ga je pet godina, s velikom je pedantnošću radio na stilu i eleganciji svog djela. No, u utorak kreće u prodaju rijetka knjiga bilješki s putovanja koje je Flaubert napisao tijekom svojih šetnji po Bretanji, a koja pokazuje da je pisanje za velikog autora bio još složeniji proces, nego što se dosad činilo. Stručnjaci procjenjuju da bi rad ovog literarnog genija na aukciji mogao postići cijenu od 600.000 eura, piše The Guardian.

“To je iznimno rijetka i veličanstvena knjiga. Kada je čitate kao da se nalazite u Flaubertovom atelijeru i gledate mu preko ramena”, rekao je Benoît Forgeot stručnjak iz francuske aukcijske kuće Drouot. Flaubertov rukopis jedan je od stotinu originalnih radova, prvih izdanja i pisama koji će se prodati iz privatne kolekcije biznismena Pierrea Bergéa, koji je izvan Francuske najviše poznat kao dugogodišnji partner Yvesa Saint Laurenta i suosnivač modne kuće YSL.

Flaubertu je pisanje bio težak proces

“Možemo vidjeti da je Flaubertu pisanje bilo težak proces; konstantno je bio nezadovoljan s onim što bi napravio, to je jasno iz njegova stalnog brisanja i prepravljanja. Ova knjiga je potpuni kontrast od njegovih pisama, koja gotovo da nemaju niti jednu grešku”, kazao je Forgeot.

gustave_flaubert
Gustave Flaubert Wikipedia

Ovo je druga, od ukupno četiri planirane prodaje Bergéove privatne biblioteke, već je rasprodao umjetničku kolekciju u kojoj je bilo mnogo Flaubertovih izdanja. U prvoj prodaji prikupljen je iznos od 12 milijuna eura, bilo je to 10 puta više od procijenjene cijene. Tada je zamjenik ravnatelja Sotheby’sa Benoît Puttemans rekao kako je prodaja bila povijesna. “To je odavanje počasti izborima Pierrea Bergéa. Sakupljao je knjige strastveno i razborito.”

Ovotjednu prodaju organizira Bergéova kompanija u suradnji sa Sotheby’som u Hotelu Drouot, prodavat će se 376 radova posvećenih europskoj literaturi 19. stoljeća. Rariteti nastali od 1780. do 1900. pripadaju ruskim, njemačkim, talijanskim i francuskim autorima, mnogi su napisani na originalnom jeziku.

Dragulj cijele aukcije

Kolekcija otkriva i Bergéov eklektičan ukus, a sadrži i prva izdanja Johanna Wolfganga von Goethea i Marquisa de Sadea, limitirano izdanje dva sveska pjesama Williama Wordswortha iz 1807. i originalno izdanje bajki Hansa Christiana Andersena.

Flaubertov putni dnevnik od 277 stranica prodavat će se pod brojem 351, istaknut je kao dragulj cijele aukcije. Napisan je 1848. kada su Flaubert i njegov prijatelj Maxime Du Camp krenuli na put po Bretanji, pješice. Odlučili su napisati zajednički rad: Flaubert neparna poglavlja, a Du Camp parna. Za njegova života rad nije objavljen.

Forgeot je rekao kako se nada da će dnevnik otići nekome tko će ga pročitati, a ne staviti na policu. “Tiskana knjiga može biti donekle hladna, no ovaj rukopis je direktno fizički povezan s piscem. To je knjiga koju treba dotaknuti, pomirisati, njegvati. Stvorena je da bi je se diralo”, rekao je Forgeot.