Počinje Organ vida, najvažniji festival fotografije kod nas. Dolazi hrpa uglednih svjetskih umjetnika

Traje dva tjedna, osim u MSU, bit će na još lokacija u Zagrebu

FOTO: Organ vida

Danas, u Muzeju suvremene umjetnosti, službeno se otvara deveti međunarodni festival fotografije Organ vida. Trajat će dva tjedna, a za to će vrijeme u Zagrebu gostovati neka od istaknutijih imena svjetske fotografije.

Na primjer, među headlinerima ovogodišnjeg izdanja je Dana Lixenberg, nizozemska fotografkinja koja je 25 godina fotografirala stanovnike nekih od najopasnijh kvartova Los Angelesa i za taj je rad dobila najprestižniju nagradu za fotografiju Deutsche Borse Photography Prize.

Velika fotografska imena

Na festivalu će između ostalih, gostovati Sean O’Hagan, jedan od vodećih kritičara fotografije i suradnik Guardiana i Observera te Pieter Hugo, fotograf iz Južnoafričke republike.

Hugo će se u prostoru MSU galerije predstaviti izložbom Vjerojatni svjetovi, radovi iz zapadne Afrike, 2005–2010. Inače je najpoznatiji po projektu u kojem su mu motiv bile hijene.

Brojna događanja u sklopu festivala

Iako je službeno otvorenje danas, neke su se izložbe već mogle posjetiti. U naredna dva tjedna različita festivalska događanja, izložbe, razgovori s umjetnicima, radionice i slično, održavat će se na sedamnaest lokacija u gradu, izuzev MSU-a i u Francuskom paviljonu, Muzeju za umjetnosti i obrt, galerijama Greta, Kranjčar i Forum.

Umjetnička direktorica festivala je fotografkinja i kustosica Marina Paulenka, a vizualni identitet osmislile su talentirane dizajnerice Alma Šavar i Anta Bučević. Ovogodišnji finalisti svoje će radove predstaviti na izložbi Novi građani u Muzeju suvremene umjetnosti. Cijeli program možete proučiti ovdje.