Ovo su razlozi zbog kojih nikako ne biste trebali propustiti Noć knjige (koja se održava u petak)

Program se održava diljem zemlje, a slavit će se velikani književnosti

23.04.14., Vinkovci - Vinkovacka Gradska knjiznica i citaonica sudjelovala u Noci knjige 2014. Noc knjige je akcija knjizara, knjiznica i izdavaca za promicanje knjige.
Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Sutra će se održati peta po redu Noć knjige. Radi se o manifestaciji čiji je cilj poticanje kulture čitanja, razgovora o književnosti, ali i svemu onome što knjiga predstavlja u suvremenom društvu. Sam izbor datuma održavanja dosta je znakovit s obzirom na to da se taj dan obilježava Dan hrvatske knjige, dok ćemo dan nakon toga slaviti Svjetski dan knjige.

Noć knjige podržala su 223 grada diljem Hrvatske, makar će se najveći dio događaja odvijati u našoj metropoli – čak njih 271. A kako svijet ove godine obilježava 400 godina smrti dvojice važnih autora kao što su William Shakespeare i Miguel de Cervantes, veći će dio programa biti posvećen upravo njima.

No, nisu organizatori zaboravili niti na Ivanu Brlić-Mažuranić čije su Priče iz davnina objavljene pred točno jedno stoljeće pa ćemo se prisjetiti i njezinih mnogima omiljenih bajki. Program koji će brojiti više od 1000 sastavnica započet će točno u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Što nikako ne biste trebali propustiti

Program neslužbeno počinje već danas kad će se u 20:30 na fontanama ispred NSK-a održati vizualni spektakl, kako to najavljuju organizatori. Radi se o 3D projekcijama likova koje ovogodišnji dan knjige slavi: William Shakespeare, Miguel de Cervantes i Mačak Mišolovac. I, ne brinite, ne stignete li pogledati početak projekcija imat ćete vremena u njima uživati sve do 5 ujutro.

Osim u uobičajenim institucijama poput knjižnica, knjižara i kulturnih instituta Noć knjige pripremila je ove godine i poseban program u Zoološkom vrtu grada Zagreba gdje će najmlađi učiti pisati ptičjim perom, ali i sudjelovati različitim likovnim radionicama, odnosno interaktivnom kutku gdje će zajedno stvarati priču.

Shakespeare_z

No, jedno od zanimljivijih događanja održat će se u vlaku. Radi se o Vlaku knjige i prijateljstva koji će putovati na relaciji Ozalj – Karlovac – Ozalj – Kamanje – Bubnjarci – Metlika – Ozalj u kojem će se putnicima nuditi zanimljivi sadržaji kojima će kratiti vrijeme između razgledavanja spomenutih gradova.

A zanima li vas više o ovogodišnjem programu Noći knjige, pogledajte ga OVDJE u cijelosti.