Nekad je nužno odabrati stranu

Sutra u Zagrebu počinje Ganz novi festival, a ovo su najzanimljiviji događaji koje možete pogledati na njemu

Festival će ugostiti 40-ak umjetnika iz 8 različith zemalja

Peto izdanje Ganz novog festivala, međunarodnog festivala razvojnog kazališta, održat će se od 19. do 23. rujna u Studentskom centru u Zagrebu. Ove će godine festival ugostiti 40-ak umjetnika iz 8 zemalja koji će kroz 14 programa publici predstaviti suvremene tendencije u kazalištu i plesu te zaigranim instalacijama intervenirati u javni prostor.

Početaka festivala prisjeća se umjetnička voditeljica Silvija Stipanov: “Rođen u vremenu kojeg mediji nazivaju kriznim, Ganz je pokušavao ustrajati u ideji da predstavlja nova imena i smjerove razvoja kazališne scene, da u projektima spaja mlade i etablirane autore različitih estetika i kultura, da olakšava razmjenu znanja i umrežava, i mislim da u tome, možda ne u onakvom opsegu kako je prvotno zamišljeno, ustvari i uspijeva. Ovogodišnji Ganzovi projekti nude drugačiju, kreativniju, viziju stvarnosti, odnosno perspektivu gledanja iste, a to je ono što nama danas, čini se, najviše treba”, izjavila je.

Ivana Müller ponovno na zagrebačkoj sceni

Na ovogodišnjem festivalu, osim nadolazećih europskih kazališnih i plesnih imena, sudjelovat će i renomirana hrvatska umjetnica s pariškom adresom Ivana Müller. Nakon 7 godina, Ivana se vraća na zagrebačku scenu s dvije predstave: “We Are Still Watching” s kojom je sudjelovala u programu ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala, te “Positions”, predstavom koja, riječima autorice, formalno funkcionira gotovo kao igra pokera međutim kontinuirano postavlja pitanja o mehanizmima razmjene, vlasništva i vrijednosti, a koja je ujedno i dio aktualnog Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj.

Publika će na Ganzu premijerno moći pogledati predstavu “The Cosmic Dust Practice” mladog hrvatskog plesnog umjetnika Pavla Heidlera, te “Genezu” slovenske koreografkinje i plesačice Male Kline. “Geneza” govori o stvaranju svijeta kroz naše sanjanje. Povratak je na način sanjanja koje smo poznavali kao djeca, a kojega se kao odrasli rijetko sjećamo, objašnjava umjetnica Mala Kline.

Životinje, auto i helikopter na pozornici

Uz potporu HIPP-a i ZPC-a te u suradnji s Ganzom premijerno stiže i “Out of Season”, autorski rad kanadske koreografkinje Ame Henderson i mladog hrvatskog umjetnika Matije Ferlina kojega je New York V Magazine proglasio jednim od vodećih mladih koreografa 2011. godine. Iz Španjolske dolazi kazališni umjetnik David Espinosa s najvećom/najmanjom predstavom na svijetu “My Great Work” koja na pozornici okuplja čak 300 glumaca, vojni orkestar, rock bend, životinje, auto i helikopter.

Tijekom festivala posjetitelji će moći uživati u instalaciji stoičke kupke za odrasle Terme francuskih umjetnika Annaloro/Defoorta/Fourneta/Goergera/Viala, još jednoj suradnji s Rendez-vous festivalom. Autori ovog projekta najavljuju da će posjetitelji imat osjećaj kao da su na najčudnijem mjestu na kojem možete dobiti informacije o stoičkoj filozofiji, a nakon nekog vremena u bazenu poželjet će da su studirali filozofiju na takav način.

Obnova narušenih zidova u Zagrebu

U subotu 26. rujna, u sklopu manifestacije Bijela noć, organizatori će predstavit njemačko-francuskog umjetnika Jana Vormanna koji će plastičnim kockicama popunjavati narušene i oštećene zidove te pukotine u Zagrebu. S radom “Dispatchwork”, Jan je uljepšao 36 gradova diljem svijeta; od Ljubljane do Taipeia, od New Yorka do Pariza te od Venecije sve do Quita u Ekvadoru.

Ulaz na Ganz novi festival je besplatan.