Nekad je nužno odabrati stranu

Šveđani su sinoć, nakon tri godine, s pjesmom "Heroes" osvojili 60. Eurosong

Gledatelji su nagradili originalni scenski nastup Mans Zelmerlowa

FOTO: YouTube

U velikom finalu ovogodišnjeg Eurosonga najviše glasova dobio je Mans Zelmerlow iz Švedske. Njegova elektro-pop balada “Heroes” dobila je ukupno 365 bodova od žirija i publike. U svojoj zemlji ovaj 28-godišnjak, osim što komponira i pjeva, radi kao TV voditelj, pjevač i glumac. Šveđaninu je ovo bio treći pokušaj da osvoji prvo mjesto na ovom natjecanju. Publiku je osvojio originalnim vizualnim efektima uključenim u scenski nastup tako je uz njega plesao i animirani lik. Švedski predstavnici posljednji su put osvojili Eurosong 2012. godine, kada je njihova pjevačica Loreen s pjesmom “Euphoria” oduševila Europu. Drugo mjesto pripalo je ruskoj pjevačici Polini Gagarin, za baladu “A million voices”.

Ovo je bilo jubilarno 60. natjecanje Eurosong, a održalo se u Beču. U velikom finalu natjecalo se 27 zemalja. Natjecatelji su prošli i dvije polufinalne večeri, u jednoj se natjecalo njih 16, a u drugoj njih 17. Predstavnici Hrvatske ne idu na to natjecanje već drugu godinu za redom.

https://www.youtube.com/watch?v=0oNcjqsztgA

Susjedi prošli solidno

Naši susjedi Slovenci osvojili su 14. mjesto, njihov duo Maraaya izveo je pjesmu “Here for you”. Svojim nastupom u kojem niti pjevačica, a ni klavirist nisu skidali velike slušalice s glave zaradili su 39 bodova. Iz Srbije je u Beč otišla mlada pjevačica Bojana Stamenov, koja je za pjesmu “Beauty never lies” osvojila 53 boda i time zauzela 10. mjesto.

Crnogorski predstavnik Knez, izveo je pjesmu Adio, koju je za njega komponirao Željko Joksimović, osvojio je 13. mjesto, što je ujedno i najbolji plasman Crne Gore na ovom natjecanju.

Australija osvojila 5. mjesto

Ove godine prvi puta se na natjecanju za najbolju pjesmu Europe natjecala i Australija. Njihov Guy Sebastian je s pjesmom “Tonight again” zasjeo na odlično 5. mjesto.

Domaćinu nitko nije dao niti jedan bod

Zanimljivo da domaćini Austrijanci, u velikom finalu nisu dobili niti jedan glas, tako je njihov mlađahni trio The Makemakes ostao na posljednjem 27. mjestu s nula bodova.