Svi još pričaju o novom traileru za Star Wars: The Last Jedi, a mi smo izvukli 8 stvari koje nam je otkrio o filmu

Novi službeni trailer otkriva neke ključne elemente radnje

FOTO: screenshot

O Star Wars: The Last Jedi, osmoj epizodi iz Star Wars sage, već se dugo priča. Prošlo je punih šest mjeseci otkako smo vidjeli prvi teaser. U međuvremenu se pojavilo nekoliko filmića koje su osmislili fanovi, a jučer je izašao i prvi službeni trailer nakon kojeg smo sad već ozbiljno uzbuđeni.

Režije se primio Rian Johnson, čovjek koji se dosad, između ostalog, proslavio kao redatelj odličnog SF-a Looper s Bruceom Willisom i Josephom Gordon-Levittom, no većina informacija oko filma, odnosno njegove radnje čuva se u tajnosti.

Ipak, kroz trailer i dosadašnje teasere uspjeli smo skužiti par stvari što bi nas moglo čekati u osmoj epizodi, možda vam barem to malo pomogne da izdržite do 14. prosinca kad stiže u naša kina.

1. Luke Skywalker ponovno uzima svoj stari svjetlosni mač

Mehanička ruka Lukea Skywalkera dok prima svoj svjetlosni mač screenshot

Luke Skywalker (Mark Hamill) ostao je bez svog svjetlosnog mača u Cloud Cityju Landa Calrissiana kada je njegov mač zajedno s njegovom rukom, koju mu je odsjekao Darth Vader, odletio u bezdan, netom prije nego što mu je Vader obznanio da je upravo on njegov otac u jednoj od najšokantnijih scena u filmskoj povijesti.

Nova junakinja serijala, Rey (Daisy Ridley) uspjeva doći do Lukeovog svjetlosnog mača, nakon čega odlazi na opskurni planet Ahch-To na kojem se Luke Skywalker godinama skriva od ljudi. Zadnja scena u Force Awakens prikazuje Rey kako pruža svjetlosni mač Lukeu Skywalkeru, a u traileru vidimo nastavak te scene. Vidimo da Luke prihvaća mač, ali s dosta zadrške i straha. Već u sljedećoj sceni, nakon što Rey napravi pukotinu u stijeni uz pomoć Sile, govori joj “ovakvu sirovu snagu vidio sam samo jednom prije. Prvi puta se nisam bojao, ali sad se bojim”.

2. Otkriveni su detalji o tome gdje je Skywalker nestao

Luke Skywalker na zgarištu Jedi hrama screenshot

Scena iz Force Awakens u kojoj Rey pronađe Lukeov svjetlosni mač, koji je kroz viziju odvede u prošlost u kojoj vidi Knights of Ren, predvođene Kylo Renom, kako uništavaju hram Jedija, samo na trenutak prikazuje Lukeovu mehaničku ruku koja dodiruje R2-D2-a. Sad je u traileru ta scena proširena i prikazuje uništenje Jedi hrama iz kojeg se, po svemu sudeći, spasio samo Luke Skywalker, što sugerira kadar kada se njegova mehanička ruka probija kroz ruševine ispod kojih je ostao zatrpan. Nakon uništenja hrama, Luke Skywalker nestaje dok ga Rey ne pronađe na izoliranom otoku planeta Ahch-To u zabačenom dijelu galaksije.

3. Vidimo potencijalni kraj priče za princezu Leiju

Jedna od zadnjih scena Carrie Fisher screenshot

Kylo Ren sa svojim modificiranim TIE fighterom probija obranu generalskog broda pobunjenika na kojem je i njegova majka, princeza Leia. Veliki preokret u Force Awakens je bio kad se otkrilo da je Han Solo otac Kyla Rena u istoj sceni kad Ren ubija Han Sola. U traileru se čini da je spreman ubiti i majku, princezu Leiu, izgovarajući riječi “neka prošlost umre. Ubij je ako je potrebno”. Sudeći po traileru čini se da Kylo Ren u svojem TIE fighteru ubija Leiju, iako su se Disney i Lucasfilm, prema riječima jednog od glavnih glumaca Johna Boyege, pobrinuli za dostojanstveni ispračaj Carrie Fisher kojoj je ovo bila zadnja uloga. Stoga postoji mogućnost da je ta scena samo vješto bacanje mamca za novi Star Wars film.

4. Vraćaju se imperijalni AT-AT hodači

Modernizirana verzija AT-AT imperijalnih hodača

Još od scene bitke na Hothu u Imperij uzvraća udarac nismo vidjeli toliku koncentraciju imperijalnih AT-AT hodača. Trailer daje naslutiti da ćemo gledati veliku bitku u kojoj će hodači imati ključnu ulogu, pritom trailer ne sugerira da ćemo vidjeti i A-Wingove i njihovu poznatu taktiku da omotaju kabel oko njihovih nogu kako bi ih zaustavili i uništili. Iako izgledaju kao imperijalni AT-AT hodači iz originalne Star Wars trilogije, ovdje se ipak radi o moderniziranoj verziji u službi First Ordera, političke i vojne organizacije koju je pokrenuo Vrhovni vođa Snoke nakon kapitulacije Imperija.

 

5. Finn je zadužen za tajnu misiju

Finn u dvoboju s Phasmom, kapetanicom stormtroopera screenshot

Force Awakens je ostavio Finna u komi nakon dvoboja svjetlosnim mačevima s Kylom Renom. Istovremeno je Phasma, kapetanica stormtroopera Prvog reda ostala zaglavljena u pogonu za suzbijanje otpada. Trailer nam otkriva da su se izvukli iz svojih problematičnih situacija, i u Last Jediju ćemo vidjeti njihov međusobni sukob. No ono što je zanimljivo u tom sukobu je to što Finn, dok vitla Z6 palicom namijenjenom za suzbijanje nereda (službeno ime je Z6 riot control baton), na sebi nosi uniformu Prvog reda. Obzirom da je u Force Awakens prebjegao iz stormtrooperske službe u pobunjeničke redove, to daje naslutiti da će se u Last Jedi u tajnoj misiji infiltrirati među pripadnike Prvog reda.

6. Snoke ovoga puta neće biti samo hologram

Vrhovni vođa Snoke screenshot

U Force Awakens upoznali smo Vrhovnog vođu Snokea uprizorenog impozantnim 8-metarskim hologramom koji se nadvija nad Kyla Rena i Generala Huxa (Domhnall Gleeson). No nakon trailera je jasno da ćemo u Last Jedi vidjeti Snokea u njegovom tjelesnom obliku, koji ovako na prvu ne izgleda impresivno niti zastrašujuće. Izgleda kao običan starac. ali izgled zna zavarati čemu je najbolji dokaz Yoda iz prve trilogije. Čak ga je i Luke Skywalker smatrao patuljastim smušenjakom dok nije otkrio da je Yoda jedan od najvećih Jedi majstora. Snoke bi mogao biti jedan od tih likova za koje izgled vara, a trailer daje naznake da će utjecati na priču svojom zlobom, što dobro prikazuje kratka scena kad uz pomoć Sile muči Rey.

7. Upoznali smo nova bića – Porgove

Nova bića u Star Wars svemiru – Porgovi screenshot

Last Jedi će upoznati gledatelje s novim bićima u Star Wars svijetu. Zovu se Porgovi i na sreću svih, neće imati veze s Jar Jar Binksom, ali bit će slatki. Star Wars franšiza već nas je upoznala sa slatkim bićima u Povratku Jedija gdje su pokret otpora protiv Imperija vodili Ewoksi koji su podsjećali na plišane medvjediće. George Lucas je tada očito htio približiti svoj SF serijal i mlađoj publici, a Last Jedi se čini kao nastavak te ideje s uvođenjem Porgova u glavnu radnju. Trailer nam prikazuje da će bar jedan od Porgova imati značajniju ulogu obzirom da se našao u kokpitu Millenum Falcona pokraj Chewbacce.

8. Kylo Ren pokušat će navabit Rey na tamnu stranu

Ruka Kyla Rena koja vabi Rey screenshot

Rey je prošla svašta u ovih par minuta trailera. Upoznala se s Lukeom Skywalkerom, nagovorila ga je da ju obučava o tajnama Sile, pala je u ruke Snokea koji ju je mučio, pa se na kraju ponovno susrela s Kylom Renom. Kratka scena u kojoj Kylo Ren pruža ruku uz riječi “treba mi netko tko će mi pokazati moje mjesto u svemu ovome” nije najjasnija, jer se ne prikazuje kome se obraća, ali lako je za pretpostaviti da se obraća Rey. Kao što je Force Awakens imao dosta referenci na New Hope, prvi film iz Star Wars sage, tako i ova scena podsjeća na nekoliko pokušaja Darth Vadera da prizove Lukea Skywalkera na tamnu stranu. Hoće li u tome uspjeti i je li Rey stvarno the last Jedi, saznat ćemo 14. prosinca kad film stiže u naša kina.