Svi kažu da je Charlize Theron odlična u Atomskoj plavuši pa sam se prisjetio još 10 filmova gdje mi je bila super

Atomska plavuša upravo igra u našim kinima

Prije nekoliko dana u našim kinima je počela igrati Atomska plavuša, svojevrsna ženska verzija Jamesa Bonda s Charlize Theron u glavnoj ulozi. Film nastao prema špijunskom stripu The Coldest Night svojom složenom radnjom nije pretjerano impresionirao kritičare. No, film je svejedno skupio brojne pozitivne kritike zahvaljujući spektakularnim akcijskim scenama u kojima Charlize Theron briljira kao hladna i opaka MI6 agentica.

Charlize je u jednom intervjuu rekla kako lik agentice Lorraine Broughton nije željela prikazati kao privlačnu ženu koja se većinom oslanja na svoj šarm, nego kao opaki ubojiti stroj u ženskom tijelu. Stoga je sve akcijske scene i tučnjave odradila sama, pokazavši još jednom da se odlično snalazi i u akcijskom žaru. Čini se kako Charlize stvarno dobro ide sve čega se prihvati, i loše uloge u njenoj karijeri stvarno su rijetkost pa smo se prisjetili nekih najpamtljivijih.

Đavolji odvjetnik (1997)

Đavolji odvjetnik screenshot

Za mladu 22-godišnju glumicu afrikanskog porijekla malo je tko čuo dok se nije pojavila u Đavoljem odvjetniku. Charlize se u svom prvom ozbiljnijem filmu prihvatila zahtjevne i kompleksne uloge nesretne kućanice koju mentalnim torturama do ludila dovodi sam vrag. Iako mlada i neiskusna, uvjerljivo je prikazala postepeni gubitak razuma svog lika, te je dosta ravnopravno stala uz bok Alu Pacinu i Keanuu Reevesu koji u filmu imaju glavne uloge.

Kućna pravila (1999)

Kućna pravila screenshot

Nedugo nakon Đavoljeg odvjetnika, Charlize se prihvatila još jedne zahtjevne uloge. Lik zavodljive Candy Kendall u Kućnim pravilima omogućio joj je da prikaže svoj puni dramski potencijal koji u ovom filmu na suptilan način koji podsjeća na staru školu Hollywooda. Kućna pravila su film kojim je potvrdila da je spremna za veće i ozbiljnije uloge.

Cesta (2009)

S Viggom Mortensenom u Cesti screenshot

Film Johna Hillcoata nastao prema distopijskom romanu Cormaca McCarthya prikazuje Vigga Mortensena i Kodija Smit-McPheea kao oca i sina koji pokušavaju preživjeti u bezakonju totalno propale Amerike. Charlize se kao Mortensenova preminula žena i majka njihovog sina pojavljuje samo u flashbackovima, no upravo te scene su ključne za emotivnu podlogu filma te motivacija ocu i sinu da prežive.

Sjeverna zemlja (2005)

Sjeverna zemlja screenshot

Sjeverna zemlja inspirirana je životnom pričom Lois Jenson, prve žene koja je pokrenula parnicu zbog seksualnog zlostavljanja u Americi. Charlize glumi ženu koja napušta nasilnog muža te prihvaća posao u rudniku željeza u zabiti Minnesote kako bi prehranila djecu. Ondje se susreće s nizom seksualnog zlostavljanja zbog kojeg pokreće sudsku parnicu, koju naposljetku i dobije. Charlize je za ovu ulogu nominirana za Oscara.

Snjeguljica i lovac (2012)

Zla kraljica u Snjeguljica i lovac screenshot

Snjeguljica i lovac jedan je od onih filmova koje je lako zaboraviti. Glavna karta na koju su igrali je popularnost Kristen Stewart zbog Sumrak sage, i Chrisa Hemswortha zbog Thora, ali to se pokazalo nedovoljnim. Jedine kvalitete filma vrijedne spomena su spektakularni vizuali i uvjerljiva izvedba Charlize Theron u ulozi zle kraljice. Hladna je, proračunata i zrači opasnošću te istovremeno daje dobar primjer kako jedan sporedni lik može spasiti cijeli film.

Mlađa punoljetnica (2011)

Mlađa punoljetnica screenshot

Mlađa punoljetnica je zapravo karakterna studija egocentrične i bezobrazne spisateljice romana za mlade koja prolazi egzistencijalnu krizu. Prisjeća se srednjoškolskih dana kad je bila najpopularnija osoba u školi, pa se vraća u rodno mjesto kako bi povratila staru slavu. U tome ne preza ni pred čime i nije ju briga koga će sve u tom procesu povrijediti. Radnja filma ne nagovještava pamtljive glumačke izvedbe, no Charlize je u tome i ovaj put uspjela. Njezin antipatični lik koji do kraja ipak uviđa svoje mnoge mane uspio je osvojiti simpatije gledatelja i kritičara, u dovoljnoj mjeri da Charlize priskrbi nominaciju za Zlatni globus.

Dolina nestalih (2007)

Dolina nestalih screenshot

Film oskarovca Paula Haggisa kritičari su dosta nahvalili, no unatoč tome je prošao dosta nezapaženo kod gledatelja. Razlog tome je što progovara o problemima prilagodbe američkih vojnika po povratku iz Iraka, te kako se tada Amerika odnosi prema njima, što su teme prema kojima se Amerikanci odnose s podvojenim osjećajima. Ipak, neosporne su kvalitete filma, među kojima se ističu izvedbe Tommyja Leeja Jonesa i Charlize Theron. Utjelovila je detektivku koja se stoički suočava sa šikaniranjem i šovinizmom kolega te se hrabro suprotstavlja nadređenima unatoč strahu od posljedica.

Prometej (2012)

Prometej screenshot

Prequel Aliena bio je za gledatelje veliko razočaranje. Od Ridleya Scotta su očekivali nastavak dostojan prva dva filma o alienima, ali umjesto toga su dobili kombinaciju plitke radnje, glupih likova i gomile nelogičnosti. Najbolji dio Prometheja su bili viralni filmići pušteni prije prvog trailera te gluma Michaela Fassbendera i Charlize Theron. Za njezin lik predstavnice Weyland Corporationa nitko zapravo ne zna što joj se događa u glavi, no gledateljima jasno daje do znanja da nešto muti. U Prometeju je Charlize još jednom pokazala da ju publika voli gledati i kad igra antipatične likove.

Pobješnjeli Max: Divlja cesta (2015)

Pobješnjeli Max: Divlja cesta screenshot

Uloga Furiose je vjerojatno najzaokruženija uloga u karijeri Charlize Theron. Od prvog trailera je bilo jasno da će novi Mad Max biti festival akcijskih scena i malo čega drugoga. I ovdje je Charlize pokazala da se jako dobro snalazi u akcijskoj ulozi. Kroz svu tu akciju se izdiže kao jedini lik s emotivnom dubinom, a Charlize svojim dramskim iskustvom odlično prikazuje Furiosina unutarnja previranja i bol, zbog čega je gledateljima lako suosjećati s njom. Toliko dominira svakom scenom u filmu da je u potpunosti zasjenila Toma Hardyja, pa su neki komentirali da se film trebao zvati Furiosa: Fury Road.

Čudovište (2003)

Čudovište screenshot

Prvo čime je u Čudovištu Charlize iznenadila publiku je nevjerojatna fizička transformacija, ali ubrzo su se iznenadili i njenom sposobnošću da se i karakterno toliko uvjerljivo transformira u lik koji se čini oličenjem zla. U filmu snimljenom u svega 28 dana Charlize je utjelovila Aileen Wuornos, prvu ženu serijskog ubojicu, a za tu zastrašujuću izvedbu je nagrađena Oscarom.