Svi pričaju o moćnom dokumentarcu HBO-a koji prikazuje nevjerojatne razmjere rasizma na jugu Amerike

HBO nastavlja niz dokumentaraca koji im otvaraju potpuno novu publiku

FOTO: Gillian Laub

Filmašica i fotografkinja Gillian Laub snimila je kontroverzni dokumentarac “Southern Rights” koji se nedavno premijerno prikazao na HBO-u. Riječ je vrlo moćnoj priči o tome kako je politika odgovorna za snažnu rasnu segregaciju u dva grada u američkoj saveznoj državi Georgiji. Iako Laub nije prvi put otputovala tamo s namjerom da se bavi tom temom, događaji koje je tamo doživjela snažno su utjecali na nju.

Ona je prvi put posjetila to područje 2009. kad je došla sa zadatkom da napiše članak o tome kako se u srednjoj školi u okrugu Montogomery organiziraju dvije odvojene maturalne večere; jedna za bijelce, a druga za Afroamerikance. Nakon što je priča izašla, škola se našla pod snažnim pritiskom javnosti, te je iduće godine organizirala jedinstvenu maturalnu večeru. Laub se vratila tamo kako bi to dokumentirala, no dočekalo ju je snažno neprijateljstvo lokalnih stanovnika.

U svom dokumentarcu je prikazala i kako je vrijeme kad se vratila u taj grad bilo vrlo burno; stariji bijelac je bio optužen na hladnokrvno ubojstvo mladog i nenaoružanog Afroamerikanca, a istovremeno se jedan muškarac kandidirao da postane prvi šerif tog okruga koji je tamne puti. S ovog putovanja Laub se vratila s puno većom pričom nego što je očekivala, i zbog toga je odlučila snimiti film.

Vrlo bitan dokumentarac za čitavu Ameriku

“Southern Rites” prikazuje brojne komplekse istine i komplicirane poglede na rasne odnose o ovim gradovima. U njemu su prikazana mišljenja onih koji su optuženi za rasnu segregaciju, a i onih koji su je trpili. Film također detaljno prati slučaj ubojstva 22-godišnjeg Justina Pattersona, mladog crnca koji je ubijen 2011. Prikazani su događaji uoči te tragedije i kasnije suđenje osumnjičenom Normanu Neesmithu.

#JustinPatterson's brother ShaVon Patterson, mother @DedeeClarke, and father Julius Patterson attend the Atlanta…

Gepostet von Southern Rites am Mittwoch, 13. Mai 2015

Izvršni producent ovog filma je pjevač John Legend, koji smatra da je ovo jako bitan dokumentarac za čitavu Ameriku. “Ovaj film se bavi događanjima u malon gradu, ali reflektira rasne odnose koji postoje u cijeloj zemlji”, izjavio je pjevač.