Svi pričaju o prilično čudnom potezu Lisinskog; u svoj program uvrstili su Alićevu kontroverznu monodramu

Alić će u listopadu svima koje zanima objasniti zašto je NDH bio dobar

FOTO: prtscr/Twitter/Hrvoje Kresic

Zagrebačka kulturna scena prilično je konsternirana činjenicom da je kontroverzni glumac Božidar Alić, o kojem je Telegramov novinar Boris Homovec pred koji tjedan napisao dosta detaljan profil, svoju monodramu Bez lustracije nema Croatie uspio ugurati u službeni program koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, piše Novi list.

Premijera predstave zakazana je za 8. listopada dok će Alić reprize igrati u maloj dvorani koncertne dvorane 12. i 14. listopada. Kao organizator monodrame naveden je Centar za poticanje stvaralaštva hrvatskih branitelja Gavran iz Gospića.

Za dom spremni Alićev je uobičajeni pozdrav

Alić, inače, u posljednje vrijeme redovito zgraža javnost svojim neospornim simpatiziranjem NDH. Čak će se i u njegovoj monodrami i pojaviti uzvik Za dom spremni. »To je moj i pozdrav mojih prijatelja, pa i moje obitelji. Ne postoji ni jedan propis koji bi branio taj pozdrav koji, usput kazano, nikoga ne vrijeđa, ali nas Hrvate okuplja i ispunjava ponosom. Jugofašisti žele zatrti ponos i domoljublje, koje taj pozdrav izražava«, uvjeren je Alić.

Još je zanimljivije što se i Lisinskom ne srame predstave koju su uvrstili u svoj program te su predstavu, između ostaloga, najavili ovako: “Svaki ustupak je smrt, na ljutu ranu, ljuta trava!”

Geslom Na ljutu ranu, ljuta trava koristio se inače Ante Pavelić kad je pravdao nečovječne metode kojima se služio njegov režim. “Meni je bilo jasno da se s molitvenikom u ruci ne može boriti protiv razbojnika. Zato sam poveo pokret s odlukom da se na ljutu rane metne i ljuta trava”, objašnjavao je Poglavnik svojevremeno kad je govorio o tome zašto su ustaše bile odgovor na diktaturu kralja Aleksandra.

Karta 100 kuna

U produkciju predstave Bez lustracije nema Croatie uloženo je 120.000 kuna, a pojedinačna karta moći će se kupiti za 100 kuna. “Bez lustracije nema Croatie je moje žestoko političko promišljanje ovog pogubnog vremena po moj hrvatski narod. Slobodno možemo reći, najpogubnijeg vremena od, 1918., ili preciznije, od 1945. do danas, kada smo svi mi Hrvati na rubu novih blajburških jama – ukoliko jugofašisti, ne dao Bog, ponovno dođu na vlast”, pojašnjava Alić.

“Pojam jugofašisti obuhvaća sve komunističke ubojice, progonitelje mojeg naroda, partizanske koljače, novovjeke samoproglašene antifašiste, udružene s komunističkim lobijem u Hrvatskom državnom saboru i s četničkim lobijem u Srpskoj pravoslavnoj crkvi”, dodaje.

‘Jugofašisti uništavaju hrvatsku državu’

Alić u tu skupinu ubraja “razgranatu vojsku udbaša i KOS-ovaca, koji su sveprisutni, koji nas koče, guše i učinkovito uništavaju njegov hrvatski puk, hrvatski narod i hrvatsku državu”. “Nastoje uništiti, obezvrijediti i rastočiti ovu našu modernu hrvatsku državu, koja je stvorena isključivo na obrambenom Domovinskom ratu, i ni na kakvom nazovi antifašizmu iz 1945.”

“Na hrvatsku žalost, partizanski su pobjednici, uz svojega vođu i krvnika Tita, jednog od najvećih zločinaca dvadesetog stoljeća, pobili, poklali i raselili više od milijun pravih Hrvata. Niti ustaše, niti njihovi potomci, danas više ne postoje, jer sve što je disalo hrvatski od svibnja 1945. pobijeno je i sustavno zatrto”, smatra kontroverzni glumac koji će u svojoj monodrami raskrstiti sa svim svojim neistomišljenicima, uključujući i medije, koji podržavaju, po njemu, antihrvatsku jugofašističku politiku Narodne koalicije.