Svi pričaju o seriji American Gods koja je postala golemi hit. Ovo je sve što trebate znati o glavnim likovima

Izvukli smo tko je tko u Američkim bogovima

FOTO: STARZ

American Gods u prva četiri tjedna prikazivanja gazi sve pred sobom. Sasvim mlada serija (dosad su prikazane četiri epizode) u rekordnom roku postala je megapopularna, a njezin uspjeh se, kad pričamo o novijim hit serijama, može usporediti s primjerice Westworldom ili više superherojski orijentiranim Daredevilom.

American Gods, odnosno Američke bogove, osmislio je legendarni autor stripova (on bi više volio da ih zovemo grafičkim romanima) Neil Gaiman, a okuplja ozbiljan broj poznatih, pa i legendarnih glumaca. Tu su, između ostalih, Ian McShane kao zagonetni Mr. Wednesday, Ricky Whittle koji glumi tipa oko kojeg se sve vrti te Gillian Anderson u ulozi u kakvoj je dosad nismo vidjeli.

Poznavateljima stripa i Gaimanovih djela ne treba previše objašnjavati, no one koji su tek zagrebli površinu Bogova u nastavku ćemo malo upoznati s glavnim likovima.

1. Glavni lik je Shadow Moon, glumi ga britanski glumac Ricky Whittle

Ricky Whittle STARZ

Britanski glumac glavni je lik i pokretač radnje Američkih bogova. Njegov lik Shadow Moon bivši je robijaš koji upravo na dan svog izlaska iz zatvora otkriva da mu je žena stradala u automobilskoj nesreći (a da stvari budu još dramatičnije, evidentno dok je oralno zadovoljavala njegovog najboljeg prijatelja). Spletom vezanih okolnosti, koje vam nećemo otkriti, uslijed toga završava kao pomoćnik zagonetnog Mr. Wednesdaya.

2. Ian McShane je zagonetni Mr. Wednesday, zapravo nordijski bog

Ian McShane STARZ

S djelom Iana McShanea publika je dobro upoznata. Nema gdje ga nema; od Deadwooda do Zlatnog kompasa, Pirata s Kariba, Igre prijestolja.. I to su samo neki od naslova u kojima se pojavljuje. Što se tiče najnovije uloge Mr. Wednesdaya, to je tip koji zna pokrenuti stvari bez obzira na koji način, a na ruku mu ide činjenica da je zapravo nordijski bog Odin.

3. Emily Browning glumi Lauru Moon, ženu koja se vraća nakon smrti

Emily Browning STARZ

Prije nego što je iskazala svoj puni potencijal u Babydoll uzvraća udarac (nekima vjerojatno poznatiji kao Sucker Punch, sada već kultnog Zacka Snydera), mlada Emily Browning 2004. se već pokazala zvijezdom u usponu kad je uz Jima Carreyja glumila u filmskoj adaptaciji popularne zbirke novela Lemony Snicket: Niz nesretnih događaja. U Američkim bogovima njezin lik Laura Moon, spletom nesretnih događaja, pogiba u prometnoj nesreći, no za nju to ne znači da će zauvijek napustiti ovaj svijet.

4. Crispin Glover (tata iz Povratka u budućnost) je opasni Mr. World

Crispin Glover STARZ

Crispina Glovera svi pamtimo kao tatu Martyja McFlya u Povratku u budućnost, a mnogi su ga zapamtili i po njegovim talk-show eskapadama, od poznatog šuta na šou Davida Lettermana do javnog otkrivanja zašto je ljut na producente spomenutog filmskog klasika. No vratio se veći, zgodniji i opasniji nego ikad kao karizmatični Mr. World. O njemu se ne zna mnogo, osim da je jednim dijelom zapravo Loki, nordijsko božanstvo nepodopština s jakom tendencijom ka zlu.

5. Peter Stormare je Czernobog, božanstvo koje neprijatelje masakrira čekićem

Peter Stormare STARZ

Fargo, Armageddon, Veliki Lebowski, Minority Report samo su neki od filmova u kojima se pojavio ovaj švedski glumac ogromne karizme. Ovom prilikom glumi mračno božanstvo koje vitla svojim čekićem prosipajući mozgove svojih neprijatelja, u maniri zlog brata blizanca svima poznatog Thora, iako to nije. Američkoj publici Czernobog, ime Stormareovog lika, vjerojatno zvuči egzotično, no domaćoj publici je daleko smislenije, obzirom da nije teško otkriti da prevedeno zapravo znači “Crni Bog”.

6. Gillian Anderson je Media, glasnogovornica bogova

Gillian Anderson Screenshot YouTube

Gillian Anderson je Dana Scully. Dana Scully je Gillian Anderson. Teško se odmaknuti od te poveznice s Dosjeima X, no gledatelji Američkih bogova mogli bi početi vidjeti Gillian Anderson u drukčijem svjetlu. Ovdje se našla u ulozi upečatljive glasnogovornice novih bogova, prigodnog imena Media.

7. Corbin Bernsen glumi Vulcana

Corbin Bernsen STARZ

Mnogi ga se sjećaju kao Arniea Beckera u kultnoj seriji Zakon u Los Angelesu. Od tada je Corbin Bernsen praktički nestao s malih i velikih ekrana, pojavljući se tek u nezamjetnim serijama. No, zadesila ga je sreća da je Neil Gaiman stvorio lik Vulcana isključivo za TV seriju, a Bensenu je pripala upravo ta uloga.