Svi se pripremaju za nove 'Ratove zvijezda', a nitko ne zna kojim redom zapravo treba gledati stare filmove

Ova polemika se vodi već godinama, bez rješenja kojeg bi prihvatili svi

Premijera novog nastavka “Ratova zvijezda” je udaljena samo nekoliko dana. Puno obožavatelja ove svemirske sage je odlučilo pogledati sve dosadašnje filmove kako bi se pripremili za “Sila se budi”, a oni koji je dosad nisu pratili gledaju ih kako bi spremno dočekali film kad dođe u kina.

Problem s “Ratovima zvijezda” je što zapravo nitko nije siguran kojim redosljedom treba gledati filmove. Ova polekima se na internetu vodi već godinama, bez rješenja kojeg bi prihvatili baš svi. Jedni preferiraju epizodni redosljed, počevši s “Fantomskom prijetnjom” iz 1999. i završno s “Povratkom Jedija” iz 1983. Drugi više vole kronološki red, odnosno onako kako su filmovi izlazili, počevši s “Novom nadom” iz 1977.

Kronološki red nije idealan

Oba načina su naizgled dobri, no postoje određeni problemi s njima. Triloga kojoj pripadaju epizode I, II i III prethodi ostalim epizodama zato što se njihova radnja događa 20 do 30 godina ranije u odnosu na ostale nastavke. U toj trilogiji postoji dosta scena koje imaju više smisla ako ste već pogledali ostale filmove. S druge strane, ako prethodnike pogledate kao drugi dio maratona doživjet ćete poprilično mračno finale koje se čini neprikladnim za kraj ove 13-satne svemirske avanture.

Jedan anonimni forumaš je nedavno složio malo drukčiji raspored koji na prvi pogled izgleda malo konfuzno, ali nakon detaljnije analize otkrije se da zapravo funkcionira dosta dobro. Prema njegovom mišljenju, treba početi s Epizodom IV i Epizodom V. Na taj način počinjete gdje i prvi gledatelji 1977. i saznajete osnovne stvari o Sili. S krajem Epizode V otkrivate onu šokantnu tajnu o identitetu oca jednog čovjeka kojeg nećemo sad imenovati.

Postavljanje paralele između Lukea i Anakina

Kad se taj čovjek krene pripremati za spašavanje svojih prijatelja, tad trebate pogledati epizode I, II i III. One će tad izgledati kao malo poduže prisjećanje u kojem ćete upoznati Dartha Vadera prije nego što je postao Darth Vader. Kad saznate zašto se on odlučio okrenuti tamnoj strani, tad pogledajte Epizodu VI kako bi otkrili kraj putovanja Lukea Skywalkera u njegovom velikom obračunu s Darthom Vaderom.

Ova metoda funkcionira iz više razloga. Postavlja se paralela između Anakina i Lukea Skywalkera, dva mlada čovjeka zatočena na planetu koji je zapravo ogromni pješčanik i gdje obojica žive u uvjerenju kako ih čeka važnija sudbina od rada za plavog izvanzemaljca. Uz to, otkrivanjem da je Darth Vader nekoć imao obitelj dobiva se dodatna težina prilikom promatranja njegova obračuna s Lukeom. On više nije samo oličenje zla bez lica, već postaje čovjek koji je u svojem životu donio neke poprilično loše odluke.

Machete redosljed

Ako se ovo sve skupa čini pomalo komplicirano, postoji još jedan način gledanja “Ratova zvijezda” koji je jednostavniji. Tzv. Machete redosljed je identičan kao i prethodni kojeg smo opisali, osim što Epizodu I preskačete u potpunosti. Njega je u vrlo iscrpnom tekstu u na svom blogu 2011. objasnio Rod Hilton, kompjuterski programer i, naravno, veliki obožavatelj “Ratova zvijezda”. Prema njegovom mišljenju, većina radnje u Epizodi I je suvišna i ona gotovo nimalo ne doprinosi cjelokupnoj sagi.

No nitko od nas zapravo još uvijek ne zna što će se sve događati u Epizodi VII, i na koji trivijalni detalj iz prošlih filmova bi se mogla pozvati. Zbog toga je možda najpametnije još jednom pogledati kompletni serijal. Ako za to imate vremena.