Telegramov kritičar donosi detaljan pregled naslova koji će u Berlinu konkurirati za Zlatnog medvjeda

Boris Homovec o 67. Internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu

Sezona ovogodišnjih europskih filmskih festivala započinje 67. Internacionalnim filmskim festivalom u Berlinu, usred uvijek hladnog Berlina, u koji će se na deset dana sjatiti filmaši, zvijezde, predstavnici medija i svi koje posao veže uz sedmu umjetnost iz cijelog svijeta, od 9. do 19. veljače. Paul Verhoeven, zahvaljujući velikom uspjehu filmom Elle i nagradama koje su zaredale njegovoj glavnoj glumici Isabelle Hupert, ima počasno mjesto predsjednika glavnog festivalskog žirija.

S njim će o dobitnicima Srebrnog medvjeda odlučivati zanimljivo internacionalno društvance. Među njima su producentica iz Tunisa Dora Bouchoucha Fourati, danski umjetnik Olafur Eliasson, američka glumica Maggie Gyllenhaal, njemačka glumica Julia Jentsch, meksički glumac i redatelj Diego Luna, te kineski redatelj i scenarist Wang Quan’an.

Mileni Canonero počasni Zlatni medvjed

Ono što se već zna jest da će počasnog Zlatnog medvjeda za izuzetan doprinos kinematografiji biti dodijeljen slavnoj kostimografkinji, producentici i scenografkinji Mileni Canonero, dobitnici čak četiri Oscara za predivne kostime ( uz još pet nominacija). Ona je u karijeri surađivala s najvećim redateljskim imenima, poput Kubricka, Coppole, Pollacka, Beattyja, Polanskog, Soderbergha, Mallea i niza drugih.

A na listi filmova koji će biti prikazani u njezinu čast nalaze se i kultni Cubrickovi naslovi: Paklena naranča, Barry Lindon i Shining. Između ukupno 400 naslova, u glavnu konkurenciju festivala ušli su filmovi, među kojima nema razvikanih redateljskih imena i celebritya, kojim je uvijek krcat glavni program Cannesa. Cannesom, upravo je objavljeno, ovoga svibnja predsjeda veliki Pedro Almodovar, a tamo će premijeru najnovijeg filma Happy End imati genijalan Michael Haneke.

Festival otvara francuski biopic Django

Ali, većina pomno odabranih flimova u Berlinu garantira visoki umjetnički prosede Berlinalea i jak politizam. Festival otvara 9. veljače francuski biopic Django, scenariste i redatelja Ettienea Comara, kojemu je ovo debut. Smješten u vrijeme njemačke okupacije u Francuskoj, film prati sudbinu gitariste i skladatelja Djanga Reinhardta, kojeg tumači malo poznati Reda Kateb, dok je najzvučnije ime u castu francuska glumica Cecile de France, koja tumači glavnu žensku ulogu.

Rumunjski film Anna, mon amour Calina Petera Netzera, snimljen je u koprodukciji s Nijemcima i Francuzima (evo potencijalne formule i za naše filmaše kako ući u kompeticiju). Kombinacija je to romantične, socijalne i depresivne drame o mentalno oboljelom tipu koji proživljava veliku ljubavnu priču. A šuška se kako je glavni glumac Mircea Postelnicu napravio fenomenalnu ulogu i kako je jedan od favorita za najboljeg glumca festivala.

U Berlin se vraća Alex de la Iglesio

Korejski film On the Beach at Night Alone režirao je Hong Sangsoo (koji je s prošlim filmom Right Now, Wrong Then pobijedio prije dvije godine u Locarnu). Priča je to o slavnoj glumici koja poslije afere s oženjenim tipom, pakira kovčege i putuje u Hamburg, grad u kojemu nikada nije bila, otvorena za nove životne izazove. Španjolski redatelj Alex de la Iglesia, dobro znan i našoj publici, prije pet godina bio je u Berlinu s filmom As Luck Would Have It, a sad se vraća s The Barom.

Još jednim naslovom u svom stilu, na tankom rubu trilera i crne komedije, o grupi ljudi koji zatvoreni u bar, podrume i podzemne pasaže Madrida doživljavaju ekstremne situacije. Među glumačkom ekipom su Blanca Suarez i Mario Casas. Uvršten je i dugometražni dokumentarac Beuys, scenariste i redatelja Andreasa Veiela, o prvom kontroverznom njemačkom umjetniku koji je izlagao samostalno u muzeju Guggenheim u New Yorku, dok su istovremeno u Njemačkoj njegove radove proglašavali „najskupljim smećem svih vremena“.

Dolazak najavili Gere, Coogan, Hall, Sevigney…

Obiteljska dvosatna drama Colo autorice Terese Villaverde brani boje Portugala u glavnom programu. Oren Moverman, filmaš izraelskih korijena, snimio je film The Dinner. Radi se o urbanoj drami o dva para koji za stolom na večeri u trendovskom restoranu iznose brojne obiteljske tajne. U filmu navodno briljira zvjezdani cast: Richard Gere, Laura Linney, Steve Coogan, Rebecca Hall i Chloe Sevigny. Glavne zvijezde već su najavile dolazak na berlinski red carpet, na oduševljenje brojnih fanova.

Ulaz u kompeticiju dobio je i film Felicite, francusko-senegalskog autora Alaina Gomisa. Priča je to o hrabroj i slobodoumnoj ženi, koja nastupa svake večeri u jednom baru u Kinshasi, a tumači je Vero Tsanda Beya. I kineski dugometražni crtić Have a Nice Day, autora Liu Jiana ušao je, na čuđenje mnogih filmaša s igranim projektima, u natjecateljsku konkurenciju Berlinalea.

Mr. Long očekuje se s priličnom znatiželjom

Njemačko-norveška koprodukcija Bright Nights Thomasa Arslana, priča je o ponovno uspostavljenom odnosu jednog oca i 14-godišnjeg sina. Brazilsku povijesnu dramu Joaquim, smještenu u osamnaesto stoljeće potpisuje Marcelo Gomes. Mr. Long naziv je japanskog urbanog krimića, s navodno fascinatnim scenama kuhanja i slapstick komedije. Autor je kontroverzni japanski filmaš Sabu, a film se se očekuje s popriličnom dozom znatiželje u filmskim krugovima.

Boje Čilea u Berlinu brani naslov A Fantastic Woman Sebastiana Lelioa. Kako je i ovo njemačka koprodukcija, nimalo ne čudi što ćemo ga vidjeti u glavnom programu. Etablirana britanska redateljica Sally Potter vraća se na ovaj festival crno-bijelim dramedyem Party. Potter je okupila sjajan cast u kojemu su i Patricia Clarckson, Bruno Ganz, Emily Mortimer, Cillian Murphy i francuska diva Kristin Scott Thomas.

Dolazi i kultni finski autor Karuismaki

Legendarna poljska redateljica Agnieszka Holland snimila je subverzivni triler Spoor, ekraniziravši roman Olge Tokarczuk, koja je s njom supotpisala scenarij. I njemački veteran Volker Schlondorff vraća se na festival na kojemu je pobjeđivao. Sada s ljubavnom dramom Return to Montauk, u kojemu naslovne uloge tumače jedan od najboljih europskih glumaca današnjice, Stellan Skarsgard, a partnerica mu je prekrasna njemačka filmska diva Nina Hoss.

On Body and Soul naziv je navodno izuzetno emotivnog mađarskog filma scenaristice i redateljice Ildiko Enyedi. Još jedno veliko redateljsko ime, kultni finski autor Aki Kaurismaki, dolazi s socijalnom dramom The Other Side of Hope, koji tretira aktualan problem sirijskih izbjeglica. Wild Maus naziv je debitantskog filma austrijskog kabaretiste i glumca Josepha Hadera, koji govori o frustracijama austrijske srednje klase. U njemu je redatelj sebi dodijelio i glavnu ulogu.

Naslovi izvan konkurencije za nagrade

Izvan konkurencije za nagrade prikazati će se i film jednog od mojih najdražih američkih glumaca (koji posljednjih godina i režira) Stanleya Tuccija. Final Portrait, smješten u Pariz 1964., a govori o legendarnom umjetniku Albertu Giacomettiju, kojega tumači uvijek sjajan Geofrrey Rush. Partneri su mu zvijezda brojnih američkih serija Tony Shalhoub i francuska karakterna glumica Sylvie Testud.

Van konkurencije vidjet ćemo i novi nastavak franšize X Men u režiji Jamesa Mangolda, nazvan Logan. Radnja je smještena u 2024., a u zvjezdanoj ekipi ponovno su Hugh Jackmann i Patrick Stewart. Najveću francusku divu Catherine Deneuve gledat ćemo u ženskoj drami The Midwife, autora Martina Provosta, koji se već prijašnjim naslovima deklarirao kao filmaš s izrazitim senzibilitetom za ženske teme (Seraphine, Violette).

Partnerice Deneuve su Catherine Frot i Milene Demongeot, jedan od seks simbola francuskog filma 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća. S velikim nestrpljenjem iščekuje se nastavak Trainspottinga Danya Boylea (van konkurencije), u kojemu se vraćaju Ewan McGregor i Robert Carlyle, junaci genijalnog prvog dijela. Hoće li nastavak biti faux pas, ili dostojan originalu, ubrzo ćemo provjeriti i u našim kinima.

I Berlinale Special donosi zanimljive naslove

Za indijsko-britansku povijesnu sagu Viceroy’s House, lociranu u Delhi 1947. , koju je snimila indijska redateljica Gurinder Chadha (koja se proslavila hitom Bend it like Beckham), govore da je snimljena u najboljoj maniri divnih filmova pokojnog Jamesa Ivorya. U njoj glavne uloge tumače zvijezda serijala Downtown Abbey Hugh Boneville i Gillian Anderson, a šuška se da je riječ o potencijalnom kino hitu.

U sekciji Berlinalea Special vidjeti ćemo nekoliko zanimljivih naslova. Jedan je restaurirana verzija Fassbinderove osmosatne serije Eight Hours Don’t Make a Day iz 1972. u kojoj glavnu žensku ulogu tumači dugogodišnja muza ovog genijalnog redatelja, velika diva njemačke kinematografije Hanna Schygulla. Bye bye Germany naslov je novog njemačkog filma Sama Garbarskija.

Priča je to iz perspektive židovskog trgovca u Frankfurtu 1946., kojeg tumači, zadnjih godina, jedna od najvećih njemačkih zvijezda Moritz Bleibtreu. The Lost City of Z film je Amerikanca Jamesa Graya, snimljen prema knjizi Davida Granna. U naslovnim ulogama ove priče iz 1920., locirane u Englesku, ali i brazilske džungle, vidjet ćemo po prvi puta kao filmski par Roberta Pattinsona i Siennu Miller.

Guadagnino stiže u sekciji Panorama

Obećava i češki film Masaryk, biopic o sudbini bivšeg čehoslovačkog ambasadora koncem tridesetih godina u Londonu, krhkog mentalnog zdravlja. Njega u filmu Juliusa Ševčika tumači Karel Roden. U Berlinu bi trebala biti viđena i restaurirana verzija filma velikog iranskog filmskog autora Abbasa Kiarostamija iz 1990., preminulog u Parizu prošle godine, Close Up.

Iščekuje se i španjolska drama The Queen of Spain, oskarovca Fernanda Truebe. U filmu, poznatu glumicu Macarenu Granadu, koja se pedesetih godina vraća u Španjolsku iz Hollywooda kako bi igrala u filmu o kraljici Isabelli, tumači najveća španjolska zvijezda današnjice Penelope Cruz. Dotična je s Truebom već snimala početkom devedesetih znani film Belle Epoque, a partneri su joj ovog puta Mandy Patinkin i Cary Elwes.

U sekciji Panorama sad već kultni talijanski filmaš Luca Guadagnino, koji je oduševio posljednjih godina trendovskim naslovima I am Love i The Bigger Splash, u kojem je surađivao s kameleonkom Tildom Swinton, sada u Berlin stiže s naslovom Call Me By Your Name. Riječ je o senzibilnoj priči o intimnom odnosu dvojice zgodnih dečka, smještenih u vilu osamdesetih godina u sjevernoj Italiji, na čijoj casting listi, začudo, nema zvjezdanih imena.

Vuletićev film jedini naslov iz regije

Jedini filmski naslov iz regije u Berlinu braniti će Bojan Vuletić, srpski autor koji je na ovom festivalu već bio s filmom Ljubav i drugi zločini 2008. s Anicom Dobrom, Vukom Kostićem i Milenom Dravić. Sada stiže s intimističkom pričom o ženi koja je odlučila počiniti samoubojstvo, nazvana Requiem za gospođu J., u kojoj naslovnu ulogu tumači Mirjana Karanović, najveća diva balkanskog filma.

I dok smo prošle godine bili prisutni u Berlinu s filmom S one strane Zrinka Ogreste, s Ksenijom Marinković i Lazarom Ristovskim (upravo prikazanim na HRT-u), ove godine nijedan hrvatski dugometražni igrani naslov nije uspio ući u glavnu konkurenciju, ili neki od prestižnijih programa Berlinalea. No, to ne znači da Hrvata uopće neće biti u njemačkoj festivalskoj metropoli.

U programu Generation, namijenjen isključivo djeci i mladima, bit će prikazani kratki igrani debitantski film U plavetnilo, redateljice Antonete Alamat Kusijanović, te crtić Ježeva kuća Eve Cvijanović, prema dobro znanom predlošku Branka Ćopića. Možda ćemo, ma koliko je to teško, s Cannesom, festivalom svih festivala u svibnju, imati više sreće i barem s jednim naslovom dostići interes svjetske filmske javnosti, kakvog je izazvao Zvizdan Dalibora Matanića prije dvije godine.