Tko će se naći u utrci za ovogodišnje Oscare? Uoči objave nominacija u utorak, utrka se zahuktava. Istražili smo koji su favoriti

Svečana dodjela 96. Oscara održat će se 10. ožujka po pacifičkom vremenu

FOTO: Oscars.org

Bradley Cooper, Emma Stone, Christopher Nolan, Greta Gerwig, Leonardo DiCaprio, Jodie Foster i Robert De Niro neka su od imena koja se spominju u nagađanjima za nominacije za najvažniju filmsku nagradu, američkog Oscara.

Dodjela Zlatnih globusa i nagrada Critics’ Choice, kao i objava nominacija za SAG nagrade dobar su putokaz u kojem će smjeru ići i Oscari, nagrade koje dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti kao najveće svjetsko priznanje za izvrsnost u filmu.

Svečana 96. po redu dodjela Oscara održat će se u nedjelju 10. ožujka po pacifičkom vremenu, a ususret objavi nominacija 23. siječnja uzbuđenje oko mogućih kandidata dobilo je na ubrzanju. Provjerili smo tko su glavni favoriti za ovogodišnje nagrade.

Najbolji film

Nagrade američke filmske akademije posljednjih su godina davale prednost neobičnim filmovima s nezavisne scene, no ova će godina, kako se čini, biti godina visokoprofiliranih i visokobudžetnih holivudskih filmova. “Oppenheimer”, “Barbie” i “Ubojice cvjetnog mjeseca” tri su filma koja će po mišljenju kritičara u utorak dobiti dvoznamenkasti broj nominacija, i sva tri su favoriti za nagradu Oscar za najbolji film.

Najbolja režija

U utrci za Oscara za najbolju režiju morao bi se naći Christopher Nolan s “Oppenheimerom”, dok su mu za petama Martin Scorsese i Greta Gerwig, te Yorgos Lanthimos. U taj popis valja uvrstiti i Bradleya Coopera, Alexandera Paynea, Justinea Trieta i Celine Song, a ne zaboravimo ni Hayaa Miyazakija, s moćnim animiranim filmom “The Boy and The Heron”, te Jonathana Glazera, redatelja filma “The Zone of Interest”.

Najbolji glumac

U ove godine najnestabilnijoj glavnoj kategoriji, “Oppenheimerov” Cillian Murphy vjerojatno je “sigurna stvar”, zajedno s Paulom Giamattijem (”The Holdovers”) i Jeffreyjem Wrightom (“American Fiction”)”. Tu ponovo ne treba zanemariti ni Bradleya Coopera i njegovu imitaciju Leonarda Bernsteina (“Maestro”), tip glume koja se do sad pokazala vrlo uspješnom za Oscare. Leonardo DiCaprio (“Ubojice cvjetnog mjeseca) i Colman Domingo (“Rustino”), te Andrew Scott (“All of Us Strangers”) još su neka imena koja se spominju.

Najbolja glumica

Četiri od pet imena u ovoj kategoriji, kako se čini, mrtva su trka: svi vole Lily Gladstone u “Ubojicama cvjetnog mjeseca”, Carey Mulligan dostiže nove visine u “Maestru”, Emma Stone je uzbudljivo čudna u “Ubogim stvorenjima”, a Margot Robbie savršena u “Barbie”. Peto ime je Sandra Hüller (“Anatomija pada”)”. Spominje se i Annette Bening (“Nyad”), te Natalie Portman, koja je po mišljenju kritike napravila “posao karijere” u filmu “May December”, iako film nije dobro prošao u nominacijama američkih cehova.

Najbolji sporedni glumac

Prilično je izvjesno da će nominiran biti Robert Downey Jr, ne samo zbog svojeg nastupa u “Oppenheimeru” već i zato što je pomogao Disneyju zaraditi milijune dolara kao Iron Man. Najveća mu je konkurencija Ryan Gosling, a nije isključeno ni da će Robert De Niro osvojiti nominaciju za glavnog negativca u filmu “Ubojice cvjetnog mjeseca”. Ostatak kategorije mogli bi popuniti Mark Ruffalo i Willem Dafoe (obojica igraju u “Sirotim stvorenjima”), te Dominic Sessa (“The Holdovers”).

Najbolja sporedna glumica

Sporedna ženska uloga u Payneovu filmu mogla bi donijeti glumici Da’Vine Joy Randolph nominaciju za najbolju sporednu žensku ulogu, a među kandidatkinjama su i Jodie Foster (“Nyad”), Emily Blunt (“Oppenheimer”) i Danielle Brooks (“The Color Purple”). America Ferrera, koju mnogi smatraju “temeljem” filma “Barbie”, također je jedna od favoritkinja, a predviđanja spominju i Rosamund Pike (“Saltburn”).