Tko je bila Griselda Blanco? Nova hit-serija donosi priču o narko šefici koja je smaknula muža pred vlastitim djetetom

Tijekom mafijaške karijere zaradila je nadimke 'crna udovica' i 'kokainska kuma'

FOTO: Screenshot/YOUTUBE

Nova hit serija sa Sofijom Vergarom u glavnoj ulozi – “Griselda” – stigla je na Netflix 25. siječnja i odmah zasjela na prvo mjesto trendinga u svijetu. Ovaj spin-off poznate serije “Narcos” trenutno je najgledanija serija i u Hrvatskoj.

Biografska kriminalistička drama prati život Griselde Blanco, brutalne narko šefice okrivljene za 250 ubojstava, čiji je omiljeni film bio “Kum” pa je i jednom sinu dala ime po liku Ala Pacina u tom filmu – Michael Corleone Blanco.

Nježna, ali čelična Griselda

Kritičar Hollywood Reportera napisao je da Sofia Vergara “Netflixovoj nježnoj Griseldi daje nešto prijeko potrebnog čelika”, pohvalivši i Netflix što je dobio pravu reprezentaciju lika angažiranjem kolumbijske glumice za seriju u šest dijelova. Guardianova kritičarka, pak, ocijenila je Netflixov hit s četiri zvjezdice, nazvavši seriju “zgodnom i elegantnom”. Međutim, istaknula je kako smatra da se pisac scenarija za seriju, Doug Miro, previše “brzo i opušteno” igra s pričom, uzimajući si previše kreativne slobode.

Variety o seriji piše da je Sofijin “preokret u opaku Griseldu fascinantan za gledati,” slaveći njezinu transformaciju za tu ulogu koja “prikazuje ženu koja se pretvara u predatora nakon što je toliko dugo bila plijen”. I Collider hvali Vergarinu izvedbu, ali i ističe, međutim, da je kraj serije “pomalo razočaravajući” jer ne uspijeva istražiti kasnije faze Griseldinog života.

Indiewire kriminalističku dramu naziva “predvidljivom”, a i njihova kritičarka piše da se serija – iako je dobra po mnogim obilježjima – čini nedovršenom. “Mogla je imati barem još dvije epizode umjesto naglog završetka,” piše kritičarka Indiewirea, hvaleći pritom i Vergaru koja svojom ulogom “ostavlja trajan dojam”. Magazin People seriju naziva “romantičnom fantazijom s kokainom i leševima”, dodajući i kako svi likovi u seriji “postoje samo da služe Sofijinom titularnom liku”.

Tko je bila Griselda Blanco?

Blanco je rođena u kolumbijskom gradu Cartageni gdje je odrasla okružena siromaštvom i nasiljem. Očuh ju je seksualno zlostavljao, navodno i majka s kojom u dvanaestoj godini seli u zloglasni Medellín, kolumbijski grad poznat po kriminalu i mafiji. Djevojčica uskoro i sama završava u tom svijetu, a osim prodajom droge, nagađa se i da se bavila prostitucijom – iako je ona sama to za života čvrsto demantirala.

Kriminalnu karijeru započela je sitnim krađama i provalama, ali čitava stvar eskalirala je vrlo rano; već je u 12 godini s prijateljima otela sina jedne bogate obitelji, a kako oni nisu htjeli platiti otkupninu, Griselda je upucala dijete u glavu. Bilo je to njezino prvo ubojstvo.

Prvi suprug bio joj je Carlos Trujillo, za kojega se udala još kao tinejdžerka da bi s njime i dublje zagazila u organizirani kriminal. Dobili su tri sina, a nakon što se brak raspao, vjeruje se da ga je Griselda ubila.

Rijetka žena u muškom svijetu

O Griseldi Blanco danas se govori kao o jednoj od rijetkih žena koja je opstala u narko svijetu kojim vladaju muškarci. Tijekom mafijaške karijere zaradila je nadimke “crna udovica” i “kokainska kuma”, a surađivala je s mnogim slavnim kriminalcima i dilerima droge poput Pabla Escobara, Jona Robertsa, Mickeyja Mundaya…

Godine 1964. pobjegla je u SAD s Albertom Bravom, svojim drugim mužem i trgovcem drogom. U Miamiju se skrivala pod lažnim imenom, a zarađivala je milijune nakon što se uspješno ubacila na tržište kokaina koje je vodila talijanska mafija. Bila je središnja figura tijekom nasilnih ratova protiv droge i krijumčara droge u Miamiju 1970-ih, da bi konačno bila uhićena 1975. godine.

Tada se opet daje u bijeg; ovaj put nazad u Kolumbiju kako bi izbjegla osudu. Tu će krenuti i raspad njezine druge veze, jer Griselda je sumnjala da Bravo uzima novac za sebe iz zajedničkog posla. Nakon jednog sukoba u noćnom klubu, puca u glavu svog muža iz neposredne blizine. Zbog tog je ubojstva i dobila nadimak” Crna udovica”.

Sinove uvukla u posao s drogom

Griselda je nastavila voditi posao iz Kolumbije, gdje se 1978. udaje za trećeg muža Darija Sepúlvedu, s kojim dobiva i četvrtog sina Michaela. Trojicu starijih sinova već je do tada bila uvukla u posao s drogom, ali za najmlađeg je planirala drugačiju budućnost, vjerujući da je predodređen za bolji život, najbolje škole i uspjeh izvan kriminalnog svijeta.

U SAD se vraća krajem sedamdesetih i osmišljava novi kriminalni plan koji će ju i dovesti do slavnoga nadimka “kokainska kuma”. Naime, budući da je Florida imala mnogo lokacija za slijetanje malih aviona, Griselda je tu vidjela priliku za krijumčarenje droga. Miami kojim je tih godina kolumbijska mafijašica harala, uskoro postaje “ratna zona”. Policija je u to vrijeme brojala 621 ubojstvo godišnje. Govori se da se Griselda – zato što je bila žena u muškom svijetu – neprestano htjela dokazivati pa bi ubila svakoga tko bi joj dugovao novac. Ako bi se dogodilo, pak, da ona nekome duguje novac – također bi ga ubila.

Zarađivala je milijune dolara mjesečno, živjela u raskošu i obilju, a pritom se uopće nije skrivala. U vlasništvu je imala luksuzne aute, imanja, a putovala je privatnim avionima i priređivala luksuzne zabave. Ubojstva je naručivala tako da bi plaćenici ljude ubijali s motocikla – bio je to stil koji je ona osmislila, a koji su kasnije prihvatili i drugi članovi mafije.

Na temeljima svog beskrupuloznog nasilja, ali i lukavstva, Blanco se u to doba prometnula u jednu od najbogatijih svjetskih trgovaca drogom. Prema policijskim izvješćima, prokrijumčarila je više od tri tone kokaina u Sjedinjene Države godišnje, zarađujući oko 80 milijuna dolara mjesečno

Novo ubojstvo supruga

Treći muž napušta je 1983. i odvodi njihovog sina Michaela nazad u Kolumbiju, zbog čega Griselda naručuje i njegovo ubojstvo. Sepúlvedu su najzad smaknuli ispred petogodišnjeg Michaela, koji je nakon toga bio vraćen majci.

Godine 1985. policija ju je uhitila u njenom domu i optužila za proizvodnju, uvoz i distribuciju kokaina. Na Saveznom sudu u New Yorku proglašena je krivom i osuđena je na 15 godina zatvora. Dok je služila kaznu, država Florida dodatno ju je optužila po tri točke optužnice za ubojstvo prvog stupnja.

Godine 1998. priznaje krivnju po tri točke optužnice za ubojstvo drugog stupnja i osuđena je na 20 godina zatvora, koje je trebala služiti istovremeno s prvom kaznom. Četiri godine nakon te presude, doživljava srčani udar u zatvoru.

Uslijed zdravstvenih problema godine 2004. odobreno joj je ranije puštanje iz zatvora te je deportirana u Medellín u kojemu je odrasla. Do kraja života živjela je u neprestanom strahu od atentata. Pokazalo se, ne bez razloga: Griselda je ubijena 2012. godine, ispred lokalne mesnice gdje se zatekla sa svojom trudnom snahom.

Ubojica je bio na motociklu.