Nekad je nužno odabrati stranu

Tri najveća majstora horora u ovom zaboravljenom TV intervjuu iz 80-ih otkrivaju sve svoje tajne

Landis, Carpenter i Cronenberg govore o cenzuri i problemima sa snimanjem specijalnih efekata

Internet zna biti stvarno divan, a posebno kad na njemu iskopate genijalne raritete poput ovog intervjua koji datira s početka 80-ih. Riječ je o talk showu koji se emitirao na američkoj javnoj televiziji i čiji je voditelj bio Mick Garris, kasnije poznatiji kao scenarist i filmaš nego TV voditelj. U ovoj epizodi ugostio je majstore horora Johna Landisa, Johna Carpentera i Davida Cronenberga, tri mlada redatelja koji su tada bili u ranim fazama svojih karijera.

Landis je u svijetu horora poznat kao redatelj filma “An American Werewolf in London” i spota za pjesmu “Thriller” Michaela Jacksona. Cronenberg se proslavio filmom “The Fly”, a Carpenter je autor klasika poput “The Thing” i “Halloween”. Navedeni projekti su samo mali dio njihovih impresivnih životopisa, ali onima koji su manje upoznati s radom ovog trojca dovoljno daju do znanja koliko su bitni u svijetu horora. Rane 80-e su bile odlično vrijeme za ovaj žanr, a Cronenberg, Carpenter i Landis su se nalazili u centru zbivanja.

Puno je odličnih trenutaka u ovom intervjuu; Carpenter inzistira kako ga filmovi nikad nisu plašili, osim “It Came From Outer Space” kojeg je pogledao s 4 godine. Landis govori o tome kako je došlo do promjene u hororima – nekoć su priče bile dobre ali su dojam kvarili neuvjerljiva čudovišta, dok su početkom 80-ih efekti postali bolji ali su se scenariji pokvarili. Požalio se kako mora potratiti čitave dane da bi uspio kvalitetno snimiti samo jedan kadar sa specijalnim efektima, s čim se složio i Carpenter. Cronenberg se žalio na cenzuru u Kanadi, istaknuvši koliko je to bolje organizirano u SAD-u. No treba napomenuti da je ovaj razgovor snimljen prije nego je američko udruženje filmaša uvelo dobna ograničenja koja su znatno promijenila situaciju.