U 80-ima su tisuće Batmanovih obožavatelja prosvjedovali protiv odabira Michaela Keatona za tu ulogu

Smatrali su da ovaj glumac svojim profilom nimalo ne odgovara toj ulozi

Kad je 2013. objavljena informacija da će Ben Affleck utjeloviti Viteza tame u novom filmu “Batman v Superman: Dawn of Justice”, javnost nije bila nimalo oduševljena. U protekle dvije godine negodovanje fanova Batmana je splasnulo, a nakon izlaska trailera i još nekih kraćih uvida u to kako će ovaj film izgledati, dosta ljudi je promijenilo mišljenje. No treba imati na umu da ovo nije bio prvi put da su tvrdokorni obožavatelji Brucea Waynea prosvjedovali protiv glumačkih odabira; mnogi od njih su se osjećali slično i 1989. kad je prvi put objavljeno da će ta uloga pripasti Michaelu Keatonu.

U to vrijeme Keaton je uglavnom bio poznat po ulogama u dramama i komedijama kao što su “Gung Ho” i “Bubimir”, i nije djelovao kao najlogičniji izbor za Batmana. Nakon što je Warner bros. u priopćenju medijima obznanio da su odabrali njega za tu ulogu, na adresu tog studija stiglo je više od 50 tisuća pisama u kojima su fanovi Batmana izrazili svoj bijes i razočaranje.

Odbio ulogu i 15 milijuna dolara

Te silne negativne reakcije su utjecale i na mišljenje Boba Uslana, koji je radio kao producent na svim filmovima o Batmanu. Najviše ga je mučila marketinška strategija, jer nije znao kako javnosti prezentirati Keatona. Nakon što je pogledao prvu verziju filma, Uslan je ipak promijenio mišljenje. Iako je priča o spomenutim pismima još tada dospijela u medije, nije ostavila ozbiljniji trag na percepciji javnosti.

https://www.youtube.com/watch?v=HlsM2_8u_mk

Keaton je ponovio ulogu Viteza tame i u filmu “Batman Returns” iz 1992., i to je bilo njegovo posljednje pojavljivanje u tom serijalu. Iako mu je ponovno ponuđen angažman u 3. nastavku naziva “Batman Forever”, Keatonu se scenarij nije svidio te je odlučio odbiti ponudu, a s njom i honorar od 15 milijuna dolara. U novom tisućljeću njegova glumačka karijera je pomalo pala u zaborav, da bi veliki povratak napravio prošle godine s “Birdmanom”, zbog kojeg je nominiran za Oscara u kategoriji najbolje muške glavne uloge.

Nažalost, svi oni koji se nadaju da će se Keaton ponovno povezati s ovom franšizom u eventualnoj ulozi starijeg Brucea Waynea, mogli bi se razočarati. Ovaj glumac je nedavno izjavio kako nije pogledao niti jedan od 3 Batmana koje je snimio redatelj Christopher Nolan, jer ga takvi filmovi više uopće ne zanimaju.