U Egiptu je nedavno osvanuo kip ružne Nefertiti koji je istovremeno zgrozio i zabavio javnost

Očito je da se kvaliteta egipatskog kiparstva u posljednjih 4000 godina srozala

FOTO: Wikipedia/Twitter

Složit ćete se sa mnom da su došla teška vremena za antičku umjetnost na Bliskom istoku. S jedne strane teroristi su sa zemljom sravnali arheološka nalazišta diljem Iraka i Sirije, a s druge je i javnom prostoru egipatskog grada Salmuta nedavno instalirana skulptura estetski usporediva s onom slavnom restauracijom freske “Ecco Homo” kojoj se i danas još rado smijemo.

Vjerojatno je cilj umjetnika koji je stvorio ovu Nefertiti bio replicirati bistu iz 1345. pr. Kr. koja stoji u berlinskom Neues Museum. Original je inače sjajan primjer amarskog stila portretiranja koji je populariziran za vrijeme vladavine Nefertiti i njezina muža Akhenatena.

Ružna Nefertiti, kako su je Egipćani prozvali, pronašla je u međuvremenu svoj put do Twittera i postala glavnim predmetom sprdnje. Čak je i guverner pokrajine u kojoj je ovaj kip postavljen reagirao na cijelu ovu situaciju javno prozvavši umjetnike koji su je stvorili. “Kipari su podbacili u repliciranju originalne slike koja je poznata po svojoj ljepoti”, izjavio je Salah el-Din Ziyada i naložio istragu koja bi trebala razjasniti što je točno pošlo po zlu.

Ružna Nefertiti u međuvremenu je maknuta i na njenom bi mjestu uskoro trebala osvanuti skulptura golubice mira.