Nekad je nužno odabrati stranu

Francuzi su upravo zabranili Trierovog Antikrista i to 7 godina nakon premijere

Sud je odluku donio na zahtjev grupe vjerskih fanatika

FOTO: YouTube

Jedan francuski sud zabranio je prikazivanje filma Antikrist Larsa von Triera sedam godina nakon što je film snimljen jer obiluje scenama nasilja. Odluka je donesena ovaj tjedan na zahtjev konzervativno orijentirane grupe Promouvoir da se gledanje filma zabrani mlađima od 18. Prije ove odluke mogli su ga gledati svi stariji od 16.

Budući da je ta oznaka skinuta, film se do službenog dodijeljivanja nove neće smijeti nigdje prikazivati, što uključuje kino, televiziju i video. Sud tvrdi da je ministarstvo kulture pogriješilo još 2009. jer ga odmah nije klasificiralo kao materijal namijenjen odraslima.

Povijest sličnih presuda

Film prati živote para (Charlotte Gainsbourg i Willem Dafoe) koji se nakon gubitka sina odlučio preseliti u neku izoliranu kuću u šumi. Kako je riječ o hororu, jasno je da filmu ne nedostaje nasilja. No, kontroverze koje je izazivao odmah po objavljivanju bile su povezane sa scenama nesimuliranih seksualnih odnosa glavnih likova, odnosno njihovih dvojnika.

Ova odluka inače je samo jedna u nizu sličnih koje su u Francuskoj donesene na zahtjev Promouvoira. Prošle je godine, primjerice, zabranjeno prikazivanje lezbijske romanse Blue is the Warmest Color jer je film sadržavao scene seksa. Grupa se sad fokusira na zabranu filmova Pedeset nijansi sive i Nimfomanka.

https://www.youtube.com/watch?v=MOkRw6kURX4