U Hrvatskoj se posljedna dva mjeseca snimala nova trilogija o Winnetouu

Za potrebe filma izgrađena je impozantna scenografija, a snimalo se na 20 lokacija

FOTO: HAVC

Nakon više od dva mjeseca na oko 20 lokacija uspješno je završeno snimanje tri nastavka priče o Winnetouu, indijanskom poglavici iz plemena Apača kojeg je u svojim romanima stvorio njemački književnik Karl May. Proizvodnju u Hrvatskoj servisirala je domaća producentska kuća Aleks Produkcija, na setu je tijekom četiri mjeseca radilo 220 filmskih profesionalaca, dok se početak distribucije očekuje oko Božića 2016. godine.

Producent Aleksandar Črček iz kuće Alex Produkcija za HAVC je rekao kako su najveći izazovi tijekom snimanja bile teško pristupačne lokacije, organizacija velikog broja statista i glumaca, snimanje masovnih scena s oko 70 konja i jahača te izgradnja velike scenografije na više lokacija. “Rad s internacionalnom ekipom bio je izuzetno zahtijevan ali ujedno i kvalitetan. Isto tako, s obzirom na to da je riječ o jednom od najvećih projekata koji se u zadnjih nekoliko godina snimao u Hrvatskoj, nismo imali izbora nego se uklopiti što i nije bilo posebno teško s obzirom na to da su svi izuzetno profesionalni kakva je, uostalom, bila i suradnja. Sve u svemu odlično iskustvo” rekao je Črček.

Uključeno nekoliko hrvatskih glumaca

Režiju za sva tri nastavka Winnetoua potpisuje Philipp Stölzl. U glavnim ulogama su Wotan Wilke Möhring kao Old Shatterhand, Nik Xhelilaj u ulozi Winnetoua, Iazua Larios kao Nscho Tschi, Milan Peschel kao Sam Hawkens, Jürgen Vogel kao Joseph Rattler te srpski glumac Gojko Mitić kao Magua/Tangua (iz originalne glumačke postave Winnetoua iz ’60-ih godina). Od hrvatskih glumaca u filmu igraju Csilla Barath Bastaić, Katarina Strahinić, Ivan Ožegović, Bojan Navojec i Marko Cindrić.

Prvi film o avanturama Winnetoua snimljen je davne 1962. godine. Nakon toga snimljeno ih je još devet, a snimili su ih zapadnonjemački filmaši u koprodukciji s hrvatskom filmskom kućom Jadran filmom. Snimalo se na lokacijama Nacionalnih parkova Paklenica, Plitvička jezera i Krka, na Velebitu, u kanjonu Zrmanje i Vrlika i drugdje. “Winnetouov povratak”, s Pierreom Briceom, glavnim glumcem u serijalu o Winnetouu 1960-ih, snimljen je 1998. godine.