U petak, na godišnjicu smrti, izlazi 6 neobjavljenih Princeovih pjesama. Kod nas možete poslušati prvu

Iza sebe je ostavio nekoliko tisuća sati neobjavljene glazbe i spotova

LAS VEGAS, NV - MAY 19: Musician Prince performs onstage during the 2013 Billboard Music Awards at the MGM Grand Garden Arena on May 19, 2013 in Las Vegas, Nevada.   Ethan Miller/Getty Images/AFP
FOTO: AFP/AFP

Kranje neočekivano, mala nezavisna izdavačka kuća RMA iz Vancouvera jučer je najavila kako u petak objavljuju nekoliko novih pjesama Princea, čiju prošlogodišnju smrt svijet još uvijek nije skroz prihvatio. Riječ je o šest pjesama koje je Prince snimao tijekom zadnjih deset godina sa svojim čestim suradnikom Ianom Boxillom, a bit će objavljene kao EP pod imenom Deliverance. Vijest je iznenadila glazbenu industriju, jer prije dva mjeseca Universal Music kupio je prava na njegove neobjavljene albume, a ovaj EP, izgleda, nema veze s tim dogovorom.

Deliverance izlazi ovaj petak, objavljen je popis pjesama, a već možete poslušati i naslovni singl. Što se tiče vlasništva ovih pjesama, Boxill tvrdi da on ima prava na njih, jer je ovaj EP rezultat njihove suradnje. To se nije svidjelo Universal Musicu, diskografskom divu koji posjeduje prava na sav Princeov neobjavljeni materijal pa su ga odlučili tužiti.

Ima barem 25 neobjavljenih albuma

Bilo kakva nova Princeova muzika znači sigurnu zaradu za izdavača. Universal Music je u veljači kupio svu glazbenu ostavštinu Princeovog Paisley Parka za 30 milijuna dolara, a to uključuje više od 25 albuma iz vremena kad je svirao s bendom New Power Generation, ali i solo albume te videospotove – ima ih barem pedeset koje nikad nije objavio.

https://soundcloud.com/user-447104976/deliverance-1

Uz istoimeni naslovni singl, novi EP sadrži još pet pjesama: I Am, Touch Me, Sunrise Sunset, No One Else, I Am (produžena verzija). Ian Boxill, cijenjeni audio inženjer koji je karijeru izgradio radeći s poznatim R&B, soul i funk imenima kao što su S.O.S. Band, Shalamar i Klymaxx, odlučio je objaviti pjesme koje je napisao i snimio zajedno s Princeom, i to preko nepoznate izdavačke kuće Rogue Music Alliance koja je specijalizirana uglavnom za kršćansku muziku.

Ovo donekle ima smisla, jer je Prince zadnjih petnaestak godina bio pobožan Jehovin svjedok koji je, navodno, apstinirao od seksa i psovanja. U svojoj biografiji, Boxill navodi kako su mu najdraže suradnje bile s Princeom i 2Pacom. “Prince mi je jednom rekao kako svaku večer prije spavanja razmišlja o načinima da izbjegne velike glazbene izdavačke kuće, htio je svoje pjesme direktno davati slušateljima”, rekao je Boxill u službenoj izjavi za medije, objašnjavajući svoju odluku da Deliverance bude objavljen nezavisno.

Stalno se borio protiv velikih izdavača

Vječni inovator, Prince je stalno pronalazio načine da objavljuje glazbu samostalno te je bio jedan od prvih izvođača koji je intenzivno koristio internet, još od sredine devedesetih. Neke singlove je objavio samo na internetu, i to za članove svojeg online fan cluba. Ipak, kasnije mu je prisjelo internet piratstvo. Šira javnost možda nije toliko svjesna činjenice da je Prince snimao jako, jako puno i većinu svojeg glazbenog kataloga nije objavio, jer se borio protiv velikih izdavačkih kuća.

U devedesetima, Prince je htio prekinuti svoj ugovor sa Sonyjem jer su polagali previše prava na njegov autorski rad, a svoj prkos je izražao tako što bi sebi olovkom za oči na obrazu napisao riječ SLAVE (ROB). Kao pravi radoholičar, Prince je čitave dane provodio na svojem imaju Paisley Park u rodnoj Minnesoti, gdje je imao sve što mu treba: nekoliko desetaka studija i prostorija za vježbanje, koncertne dvorane, čak i prostorije za snimanje spotova, te svu opremu koja bi mu ikad mogla biti potrebna.

Universal Music tuži Boxilla zbog pjesama

Vijest o novom EP-u dolazi svega nekoliko dana nakon što je lokalna policija objavila rezultate pretresa Paisley Parka nakon njegove smrti, i dokaze koji potvrđuju činjenicu da je 57-godišnji Prince umro od predoziranja analgetikom Fentanylom. Ovaj lijek rapidno uklanja jake bolove, i iako je lako nabavljiv u ljekarnama, nekoliko je puta jači od morfija i izaziva ovisnost. Prince je konstantno bio u bolovima i nekoliko godina prije smrti operirao je kukove.

https://www.youtube.com/watch?v=1Lmq6RDn5O8

Nije prošao niti jedan dan od Boxillove objave, i Universal Music se jutros oglasio sa najavom tužbe zbog EP-a: tvrde da u njihovom ugovoru stoji kako posjeduju prava na svu neobjavljenu Princeovu muziku, koja je bila njegovo isključivo vlasništvo, te da suradnici nemaju prava na snimljeni materijal. Nakon Deliverancea, očekuje nas još mnogo dosad strogo čuvane muzike iz Princeovog audio i video kataloga, a ovo je tek uvod. Deliverance već sada možete naručiti preko iTunesa za 3,99 američkih dolara, a od idućeg tjedna bit će dostupan i kod drugih digitalnih distributera, uključujući Google Play i Amazon.