U Singapuru dodijeljene svjetske arhitektonske nagrade, među pobjednicima i jedan projekt iz Hrvatske

Oko 200 finalista natjecalo se u 31 kategoriji

World Architecture Festival (WAF) je godišnji festival kojim se od 2008. nagrađuju najbolji svjetski arhitektonski projekti u nizu kategorija. WAF se do sad redovito održavao u Barceloni, a ove godine se po prvi put održao u Singapuru . U 31 kategoriji, oko 200 finalista natjecalo se za nagrade.

Žiri je u glavnoj kategoriji zgrade godine nagradu dodijelio projektu nazvanom The Interlace. Riječ je o tzv. vertikalnom selu iz Singapura, djelu autora Office for Metropolitan Architecture i Buro Ole Scheeran. Ovaj projekt je dobio nagradu ponajviše zbog svog radikalnog i alternativnog pristupa načinu života u tropskom okruženju.

Prepoznato smjelo promišljanje prostora

Direktor festivala Paul Finch za The Independent je izjavio kako The Interlace otvara novi put u arhitekturi koji je ujedno primjer smjelog i modernog promišljanja prostora. Dodao je i kako je tu riječ o projektu koji nudi kvalitetnu alternativu generičnim neboderima. Ovaj kompleks se sastoji od čak 31 stambenog bloka koji su nepravilno posloženi i koji uključuju bazene, teniske terene, vrtove i velike krovne terase.

Nagradu za najbolji futuristički projekt dobio je neboder u Vancouveru autora arhitekta Bjarkea Ingelsa i njegovog biroa BIG. Riječ je o zgradi visokoj 49 katova, koja je specifična po tome što je donji niz katova uvučen kako bi se što više udaljio od susjedne autoceste. Žiri je odabrao ovaj projekt zato što ublažava destruktivni utjecaj autocesta na infrastrukturu i urbano okruženje.

PROARH osvojio nagradu za Issa Grotto / Hill House

Među nominiranima je bio i zagrebački studio PROARH, koji se našao u finalu kategorije Small Projects Prize, kao i u službenoj kategoriji House – Completed Buildings, dok je projekt Issa Grotto / Hill House nominiran u kategoriji House – Future Projects. Upravo je potonja kuća pobijedila u svojoj kategoriji, osiguravši time jedinu nagradu za neki biro iz Hrvatske.

Issa Grotto
Issa Grotto Proarh.hr