Nekad je nužno odabrati stranu

U svom domu umro slavni američki redatelj horor fillmova Wes Craven

Tvorac Strave u Ulici brijestova i Vriska borio se s rakom mozga

HOLLYWOOD, CA - APRIL 11: Director Wes Craven arrives at the premiere of The Weinstein Company's "Scream 4" held at Grauman's Chinese Theatre on April 11, 2011 in Hollywood, California.   Kevin Winter/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Slavni američki redatelj horora Wes Craven, tvorac ‘Strave u Ulici brijestova’ i ‘Vriska’, umro je u dobi od 76. godina, javljaju svjetski mediji. Craven je preminuo u nedjelju u svom domu u Los Angelesu od raka mozga, s kojim se već neko vrijeme borio.

‘Stravu u Ulici brijestova’ napisao je i režirao 1984., a Vrisak i njegovi nastavci zaradili su više od 100 milijuna dolara u SAD-u. Dugo prije nego što je ‘Vrisak’ postao jedan od najunosnijih naslova 1996. godine, Craven je već imao zvjezdani status kao utjecajni scenarist i redatelj u filmovima kao što su ‘Posljednja kuća nalijevo’, ‘Brda imaju oči’, ‘Swamp Thing’, ‘Ljudi ispod stepenica’.

Uspješne franšize teen horor filmova

No, nije režirao samo horrore – tu je i drama ‘Music of the Heart’ iz 1999. godine, za koju je Meryl Streep bila nominirana za Oscara, i jedan od kratkih filmova u sklopu ‘Paris, je t’aime’ iz 2006. Hororima se vratio 2005. s ‘Red Eye’, 2010. s ‘My Soul To Take’ i dugoočekivanim četvrtim nastavkom ‘Vriska’ 2011. godine.

Prije smrti producirao je MTV-ovu seriju baziranu na ‘Vrisku’, koja će uskoro imati premijeru.