U Van Goghov muzej vraćene su slike koje su lopovi ukrali trivijalno jednostavno, upadom kroz prozor

Pljačka je trajala manje od 4 minute, a vrijednost slika iznosi 22 milijuna eura

FOTO: AFP

U amsterdamski Muzej Van Gogha vraćene su dvije slike koje su ukradene prije više od 14 godina. Radi se o djelima Izlazak vjernika iz reformističke crkve u Nueneu i Pogled na more u Scheveningenu koje su nastale u Van Goghovoj ranoj fazi. Policija ih je zaplijenila tijekom akcije protiv pripadnika mafijaške organizacije Camorre, donosi BBC.

Njihova vrijednost iznosi oko 22 milijuna eura. Nizozemski ministar kulture Jet Bussemaker izjavio je kako je njihova prava vrijednost u očima koje ih ponovno mogu gledati. Slike su ukradene iz muzeja u kojem se nalazi više od 200 Van Goghovih slika i 500 crteža, a provalnici su ušli kroz krov. Jedan od njih, Octave Durham, izjavio je kako je bio u potrazi za skupocjenijim umjetninama, ali njih je bilo teže ukrasti.

Pljačka je bila trivijalno jednostavna

U dokumentarnom filmu izjavio je da je u muzej provalili trivijalno jednostavno. “Pljačka je trajala 3 minute i 40 sekundi”, izjavio je u filmu. “Policija se pojavila kada sam bio gotov. Prolazio sam pokraj njih u svom automobilu, skinuo sam masku, spustio prozor i gledao prema njima”, prepričao je Durham. Sa svojim je pomoćnikom planirao ukrasti poznate Suncokrete, ali je djelo bilo dobro osigurano.

Onda je ugledao sliku The Tomato Eaters, koja se smatra Van Goghovim prvim remek djelo. Međutim, Durham se složio sa svojim kolegom kako je slika ne može proći kroz rupu koju su iskopali na krovu. Policija je slike pronašla zamotane u odjeću u jednoj kući koja se nalazi u gradiću Castellammare di Stabia pokraj Pompeje. Direktor Muzeja Van Gogh Axel Ruger izjavio je kako je presretan što su slike ponovno izložene.

“Mislim da je ovo najradosniji dan u mojoj karijeri”, izjavio je. Slika Pogled na more u Scheveningenu je jedna od dva morska pejzaža koje je uslikao dok je boravio u Nizozemskoj. Na njoj je prikazano uzburkano, olujno more i oblačno nebo, a nastala je 1882. godine u Hagu. Druga slika, Izlazak vjernika iz reformističke crkve u Nueneu, nastala je 1884. godine, a slikar ju je naslikao za svoje roditelje, ponajviše tatu, koji je dvije godine prije toga postao pastor crkve.