U Zagrebu se u rujnu održava Festival svjetske književnosti, u programu sudjeluje više od 100 autora

Ovo je 3. izdanje festivala kojeg je pokrenuo Seid Serdarević

08.09.2014, Zagreb - Knjiznica Bogdana Ogrizovica, knjizevnik Boro Cosic na tribini Festivala svjetske knjizevnosti.
Photo: Goran Jakus/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Festival svjetske književnosti (FSK) u svojem će trećem izdanju od 3. do 11. rujna dovesti u Zagreb niz istaknutih inozemnih i domaćih pisaca, autora stripa i drugih kreativaca industrije pisane riječi, a ovogodišnji je ambiciozan program, prema riječima programskog direktora Seida Serdarevića, rezultat dobro promišljene strategije približavanja knjige i autora čitateljima.

Festival je 2013. pokrenula Serdarevićeva izdavačka kuća Fraktura kako bi se kroz predstavljanja novih knjiga i razgovore s autorima o njihovim djelima ali i o širim temama književnosti, društva i politike, Zagreb promovirao u jedno od središta svjetske književnosti i mjesto okupljanja domaće i inozemne književne elite, ali isto tako i u središnje mjesto susreta knjige s publikom.

Vratili dijalog među umjetnicima

“Čitav projekt krenuo je od ideje da kroz pomno osmišljene programe ponudimo publici sadržaje koji njima neće biti nezanimljivi; dapače, pokazalo se da je format razgovora s autorima ‘jedan na jedan’ ljudima iznimno privlačan. Tome smo pridodali okrugle stolove i druge programe, što se pokazalo odmah na početku kao pun pogodak. Od početka nam je bilo iznimno važno ‘vratiti’ dijalog među umjetnicima, stvarateljima umjetnosti, i to ne samo književnosti, već i likovnosti i filma “, kazao je Serdarević.

Likovnu umjetnost i književnost festival je spojio već od prvoga izdanja: tako će, kao i svake, i ove godine početku književnog dijela programa prethoditi otvorenje izložbe u Galeriji Josip Račić 1. rujna, koja već tradicionalno donosi crteže hrvatskih likovnih umjetnika nastale na temelju dojma o knjigama autora koji sudjeluju u festivalu, te nacrtane portrete samih autora.

Širenje programa rezultat je želja publike

Festivalski se program iz godine u godinu širi: uz središnji program tribina “Razotkrivanje”, u kojemu s piscima razgovaraju vodeći hrvatski urednici i novinari, prošle su godine uvedena dva nova, “Pisac i njegov čitatelj”, u kojemu uz pisca sudjeluje i urednik ili prevoditelj, te “Književna matineja” za srednjoškolce i gimnazijalce, na kojoj se učenicima predstavlja troje suvremenih hrvatskih autora koje su sami izabrali i koji će im biti izborna lektira.

Širenje programa rezultat je osluškivanja potreba i želja publike, istaknuo je Serdarević, a ove su godine pridodana još dva programa: večernji razgovori o stripu pod nazivom “Mali noćni strip-tiz” i program filmskih večeri s filmovima nastalima po književnim predlošcima.

Kako književnost utječe na druge umjetnosti

“Ideja je bila pokazati što sve književnost obuhvaća, gdje sve širi svoje pipke, na koji način utječe na druge umjetnosti i kako se to sve međusobno prožima; uključiti u dijalog o književnosti najrazličitije autore, s najrazličitijim iskustvima, koji mogu govoriti o ‘pripovijedanju'”, pojasnio je Serdarević.

Ovogodišnji će program broj pisaca i likovnjaka koji sudjeluju u tom dijalogu podići na ukupno više od 100 inozemnih i domaćih autora kojima je Festival obogatio kulturnu ponudu glavnoga grada.