Udruge pisaca i samostalnih umjetnika oštro protiv prijedloga novog ugovora Vlade i HRT-a: 'Uništit će radijski igrani program'

Apeliraju da se zaštiti dramska produkcija Hrvatskog radija, kreativna produkcija općenito, kao i autori koji sudjeluju u njenom nastajanju

06.10.2021., Zagreb - Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije nastavio je danas razgovore s kandidatima za novog glavnog ravnatelja HRT. Robert Sveb Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Udruge pisaca, prevodilaca i samostalnih umjetnika oštro se protive prijedlogu novog ugovora između HRT-a i Vlade RH za razdoblje od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2027., ističući kako se njime igrani program Hrvatskog radija praktično vodi prema gašenju.

U izjavi koju su u petak potpisali predstavnici Društva hrvatskih književnika (DHK), Društva hrvatskih književnih prevodilaca (DHKP), Hrvatskoga društva književnika za djecu i mlade (HDKDM), Hrvatskog društva pisaca (HDP), Hrvatskog P.E.N. centra (PEN) i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) ističe se i kako se prijedlogom navedenog ugovora dodatno uništava ionako osakaćena radijska igrana produkcija.

”Već su ugašene emisije Fantastika u radio drami, Etno fantastika, Panoptikum, Radio napetica iliti krimić. Sve te emisije imale su svoju tradiciju, svoju publiku, bile nagrađivane na međunarodnim festivalima, autori su ukazivali na štetu počinjenu kulturi u nas ukidanjem tih emisija, no bezuspješno”, ističe se u apelu.

Igrani sadržaj će se prepoloviti

Napominju i kako ugovor s Vladom obavezuje HRT na 70 posto programskih sadržaja, dok preostalih 30 posto sadržaja nisu propisani Ugovorom. U tom su neobaveznom dijelu igrani sadržaji na Prvom i Drugom programu Hrvatskog radija, što upućuje na njihovo skorašnje gašenje, ocjenjuju. Sav igrani sadržaj ostao bi na Trećem programu koji se zbog loše frekvencije ne čuje u većem dijelu Hrvatske, a smatra se i specijaliziranim kanalom što dodatno smanjuje slušanost.

Prema Ugovoru koji je trenutno na snazi, igrani je sadržaj na Prvom programu zastupljen s dva posto u cjelokupnom vremenu emitiranja, na Drugom programu s 1 posto, a na Trećem programu s 4 posto. Dakle, udio igranog sadržaja u cjelokupnom vremenu emitiranja gotovo bi se prepolovio – sa 7 na 4 posto, navode udruge pisaca i samostalnih umjetnika.

Upozoravaju i da su ukinute naknade za reprize koje su prije iznosile 50 posto honorara za prvu reprizu te 25 posto za svaku iduću, no tvrde da je još veći problem to što HRT preuzima sva autorska prava na neograničeno vremensko razdoblje.

HRT kao monopolist

Ističu i da je ugovorima čak i stavka po kojoj HRT ima pravo eksploatirati svako pojedino djelo čak i u medijima koji će tek biti izmišljeni. ”Sve se svodi na to da se HRT postavlja neprilično i monopolistički kada autorima nudi ugovore za njihova djela. HRT štiti moćna pravna služba koja je velikoj većini autora nedostupna pa se u ugovorima uglavnom mogu baviti svojim pravima, obaveze se zanemaruju”, navodi se u izjavi.

Zaključuje se i kako u prijedlogu ugovora nema stavke koja kvalitetu programa čini obavezujućom, dodajući da kvaliteta programa ne ovisi o onima koji žive od kulture, nego o onima koji žive za kulturu. ”Ovime apeliramo na sve uključene u provedbu odluke o novom Ugovoru između HRT-a i Vlade da zaštite dramsku produkciju Hrvatskog radija, kreativnu produkciju općenito, kao i autore koji sudjeluju u njenom nastajanju”, zaključuje se u dopisu.