Umjetnički ravnatelj Pula Film Festivala odgovorio na apel Rajka Grlića: 'Odat ćemo Veljku Bulajiću počast kakvu zaslužuje'

Film 'Bijeg do mora' nije mogao biti prikazan zbog neisplaćenih honorara. Danijel Pek otvorio je raspravu o mogućnosti da se prikaže na 71. PFF-u

FOTO: Pixell

Umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Danijel Pek reagirao je danas na otvoreno pismo Rajka Grlića objavljeno u Telegramu, u kojemu pozdravlja njegov apel da se u Puli prikaže posljednji, nikad objavljeni film Veljka Bulajića “Bijeg do mora”, poručivši da će 71. Pulski filmski festival nedavno preminulom redatelju “odati počast kakvu i zaslužuje”.

“Hvala vam na pismu i inicijativi da se posljednji film Veljka Bulajića prikaže na Pulskom filmskom festivalu”, ističe Pek u svojem pismu.

“Dijelimo tu želju, svjesni njegovog izuzetnog doprinosa hrvatskoj i jugoslavenskoj kinematografiji, kao i našem festivalu na kojem su mu prikazani i nagrađeni brojni filmovi. Stoga sam zajedno s direkcijom festivala, na Festivalskom vijeću 5. ožujka otvorio raspravu o mogućnosti da se film prikaže na predstojećem izdanju festivala na način koji bi bio i legalan i prikladan”, dodaje.

Učinit ćemo sve da se to dogodi

Međutim, kako navodi, zapreka tome je preduvjet PFF-a prema kojemu, u svrhu osiguranja vjerodostojnosti i kvalitete hrvatske kinematografije, film ne smije imati otvorena dugovanja. “Kao što znate, postoje zapreke za prikazivanje filma ‘Bijeg do mora’. Pulski filmski festival kao preduvjet za prikazivanje filma traži od producenta potvrdu kako nema dugovanja prema autorima i ekipi”, objasnio je Pek.

Takvu potvrdu, upozorava, u ovom slučaju producent filma ne može dati. “Produkcijska kuća koja je film proizvela nalazi se u stečajnom postupku, što cijelu situaciju oko završetka filma i njegovog prikazivanja čini još kompliciranijom”, pojašnjava dalje.

Dodaje kako unatoč tome, od strane Pulskog filmskog festivala postoji volja da se film prikaže, te će zajedno s HAVC-om, filmskim društvima i pojedincima koji su radili na filmu, pokušati doći do rješenja da se to stvarno i dogodi. “S obzirom na stvarno zamršenu situaciju oko filma, ne mogu vam obećati da ćemo u tome uspjeti, ali mogu da će 71. Pulski filmski festival Veljku Bulajiću svakako odati počast kakvu i zaslužuje”, poručio je umjetnički ravnatelj PFF-a.

Dokažite da vam je stalo

Veljko Bulajić umro je 2. travnja u 97. godini života. Redatelj Rajko Grlić uputio je nakon toga otvoreno pismo Peku u kojemu apelira da učini sve što može kako bi se na sljedećem izdanju Pulskog filmskog festivala osigurala jedna projekcija njegovog dugometražnog filma snimljenog 2017., troškovi kojega nisu mogli biti podmireni jer HRT i ministarstvo kulture nisu isplatili svotu obećanu pismom namjere.

Bulajić je proveo posljednjih sedam godina života neuspješno pokušavajući doći do iznosa koji je nedostajao, istaknuo je Grlić.

Pozvao je Peka da pokuša osigurati jednu projekciju kao “jedini pravi i daleko najplemenitiji oproštaj hrvatske kinematografije od njezinog barda”. Time bi, rekao je Grlić, Pula Film Festival dokazao da mu je zaista stalo do hrvatskog filma. U suprotnome, i festival i hrvatska kinematografija, a time i hrvatska kultura, ostat će vječni dužnici Veljka Bulajića, poručio je Grlić.

Komemoracija za Veljka Bulajića održat će se danas u 18 sati u Branimir Mingle Mallu u Zagrebu, u organizaciji Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR).