Umrla je Jackie Collins, autorica koja je u knjižare i milijune domova dovela seks, intrigu i glamur

Kritičari su je prezirali, publika obožavala. Prodala je 500 milijuna romana

FOTO: AFP

Jedna od najslavnijih spisateljica svih vremena Jackie Collins, umra je u subotu u svom domu u Los Angelesu od karcinoma dojke u 77. godini, potvrdila je njezina obitelj. “S golemom tugom javljamo da je umrla naša divna, dinamična i jedinstvena majka”, objavljeno je u priopćenju.

Britanka Jackie Collins, sestra jednako slavne glumice Joan Collins, više od 40 godina stvarala je dragulje komercijalnog lakog štiva. Njezine su se knjige pune intrige, seksa, nevjerojatnih zapleta i likova rođenih za televizijske serije, prevodile i prodavale u 40 zemalja, ukupno ih je za njezina života prodano više od 500 milijuna.

Probijala je put spisateljicama

Obitelj Jackie Collins opisuje kao osobu “punu začudne životnosti” koju su obožavali obitelj, prijatelji i čitatelji. “Bila je istinska inspiracija, kreativna sila koja je probijala put drugim spisateljicama. Nastavit će živjeti kroz svoje likove ali već nam neizrecivo nedostaje”, rekle su njezine kćeri nakon objave o smrti. Njezina sestra Joan Collins je “potpuno shrvana”. “Bila mi je najbolja prijateljica”, rekla je američkom časopisu People, “Divim se načinu na koji se nosila s bolešću, bila je divna, hrabra i sjajna osoba. Volim je”.

Jackie Collins počela je pisati kao tinejdžerka, izmišljala je seksi priče za svoje školske prijateljice. Prvi roman Svijet je pun oženjenih muškaraca objavila je 1968. i knjiga je postala skandalozni bestseler, Collins je krčila put za cijeli novi žanr koji ljudi i danas vole. Prvi roman Jackie Collins legendarna spisateljica ljubića Barbara Cartland nazvala je “odvratnim” a u Australiji je bio zabranjen, ali bio je to početak nevjerojate karijere.

Seks je pokretačka snaga i prodaje knjige

ABC je prema romanu Holivudske supruge iz 1985. snimio mini-seriju s Anthonyjem Hopkinsom, Rodom Steigerom i Candice Bergen. Roman, koji je kasnije prerastao u cijeli ciklus s novim nizom naslova “Holivudski muževi”, Collins je napisala kad je živjela u Los Angelesu i u duhu vremena 80tih bio je shvaćen dosta ozbiljno, mediji su ga proglasili “skandaloznim razotkrivanjem” i Collins je postala jedna od utjecajnijih osoba u Hollywoodu.

Koristila je to kako bi pomogla karijeri svoje sestre Joan. Zahvaljući Jackienom prijateljstvu s producentom Aaronom Spellingom koji je producirao Dinastiju njezina sestra Joan dobila je uloguu seriji, a publika je dobila Alexis kao novi arhetip negativke u televizijskim serijama. Collins je u stotinama intervjua govorila da je pomogla ljudima da ožive svoj seksualni život.

“Seks je pokretačka snaga svijeta i nije ništa neobično da pišem o seksu. Ali pokušavam u to unijeti erotiku.” Početkom rujna izjavila je da u ekranizaciji svog serijala romana o Lucky Santangelo, glavnu ulogu želi dati Angelini Jolie, jer je smatra “opakom frajericom”.Mnogi su knjige Joan Collins nazivali šundom, ali publika ih je obožavala, a Jackie Collins je uvijek bila poštena oko toga. “Ja sam pripovjedačica.Nisam književnica i nikad se nisam ni pretvarala da jesam”, govorila je. Komercijalni fenomeni poput 50 Nijansi sive nastavljaju žanr koji je uspostavila i potvrđuju njezin neosporni i neobični talent.