Umrla je Zsa Zsa Gabor. U veljači sljedeće godine imala bi 100 godina

Hollywood je nije shvaćao preozbiljno. Nije, realno, ni ona samu sebe

Zsa Zsa Gabor 
*Filmstill - Editorial Use Only*, Image: 95576894, License: Rights-managed, Restrictions: *Filmstill - Editorial Use Only*, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Film Stills
FOTO: Profimedia, Film Stills

Umrla je Zsa Zsa Gabor, mađarska ljepotica koja bi u veljači sljedeće godine napunila 100 godina. U nedjelju ju je pogodio srčani udar, odveli su je u bolnicu i tamo su joj doktori proglasili smrt. Njezin muž, Frederic Prinz Von Anhalt, posljednjih joj je godina redovito priređivao rođendanske zabave, ali ona je bila toliko bolesna da goste nisu puštali u njezinu spavaću sobu.

I taj njezin zadnji muž, inače, bio je vrlo živopisan. Titulu je stekao tako što platio princezi Marie-Auguste od Anhalta da ga usvoji.

Zsa Zsa je bila na televiziji i u filmovima više od 60 godina, vrlo često glumeći sebe; bila je poznata po snažnom akcentu (ljudima se redovito obraćala s darling, što je više zvučalo kao dah-ling), egzotičnom imenu, šašavom privatnom životu i svojih devet brakova. Bivši muž bio joj je, recimo, i Conrad Hilton, s kojim je bila u braku od 1942. do 1947.

Sebe nikada nije shvaćala suviše ozbiljno

Posljednjih godina bila je, dakle, vrlo bolesna. U srpnju 2010. pala je u svom domu na Bel-Airu i slomila kuk. Već prije toga, nakon prometne nesreće 2002. ostala je u kolicima, a 2005. imala je snažan moždani. U međuvremenu su joj amputirali nogu iznad koljena. Svejedno je tvrdoglavo nastavila živjeti.

Glumila je u raznim filmovima, među ostalim u Moulin Rougeu, Wellesovom Touch of Evil i camp klasiku Queen of Outer Space. Zsa Zsa, koja se zapravo zvala Sari, rođena je u Budimpešti, a 1936. godine postala je Miss Mađarske. Vrlo brzo, otišla je u Hollywood za svojom sestrom Evom. Taj Hollywood nikada je nije shvaćao preozbiljno; možda zato što ni sama sebe nije tako doživljavala.