Preminuo legendarni glumac Omar Sharif, zvijezda filma 'Doktor Živago'

Umro je u Kairu od posljedica srčanog udara, bolovao je od Alzheimera

Egyptian born actor Omar Sharif speaks after he was awarded as Best actor of the year during the 29th Nuit des Cesars at the Chatelet theatre in Paris 21 February 2004. AFP PHOTO JEAN-LOUP GAUTREAU
FOTO: AFP

Legendarni glumac Omar Sharif preminuo je danas u 84. godini života. Umro je od posljedica srčanog udara u bolnici u Kairu, prenosi BBC.

Nekoć jedna od najvećih filmskih zvijezda na svijetu, Sharif je za svoju ulogu u filmskom klasiku “Lawrence od Arabije” iz 1962. osvojio dva Zlatna globusa, a zaradio je i dvije nominacije za Oscara. Bila je to njegova prva uloga na engleskom jeziku, nakon što je snimio 20 egipatskih filmova. 2012. je u razgovoru za Guardian otkiro kako je bio skeptičan u pogledu uspjeha tog filma. “Nije bilo žena, nije bilo u to doba poznatih glumaca… Samo puno muškaraca i vrlo malo akcije. Na kraju se ispostavilo da je film genijalan, a za to je zaslužan isključivo redatelj David Lean. On je bio stvarno fantastičan”, izjavio je Sharif u tom intervjuu.

Tri godine nakon “Lawrencea od Arabije” osvojio je još jedan Zlatni globus za ulogu u filmu “Doktor Živago”.

Sharif je bio oženjen za glumicu Fatenu Hamamu, s kojom je glumio u fimu “The Blazing Sun” iz 1953. U ožujku ove godine njegov agent je potvrdio kako je Sharifu dijagnosticirana Alzheimerova bolest.