Umro je Ivo Gregurević

Legendarni glumac otišao je u srijedu 2. siječnja poslijepodne

Danas, u srijedu 2. siječnja, umro je Ivo Gregurević, potvrđeno je Telegramu iz kruga njegovih bliskih prijatelja. Legendarni glumac rođen je 1952. godine, a na filmu je debitirao s 25, u Ne naginji se van Bogdana Žižića. Od 80-ih postaje jedan od apsolutno najvažnijih filmskih i TV glumaca, s ulogama u Visokom naponu, Velom mistu, Nepokorenom gradu, Kiklopu, Brisanom prostoru i tako dalje.

Osvojio je sve najvažnije nagrade

Od 1986. ulazi u ansambl drame HNK, no i dalje neumorno snima. Od devedesetih je glumio u, figurativno, gotovo svim hrvatskim filmovima. Počelo je s Čarugom 1991., a onda je krenulo. Osvojio je Nagrade hrvatskog glumišta za film Šokica i Dugu mračnu noć, 1998. dobio je Vladimira Nazora, a Zlatne arene osvojio je za Bogorodicu, Ne dao Bog većeg zla, Što je Iva snimila i Kosca. Biografija mu, ne samo za hrvatske uvjete zvuči nestvarno; snimio je više 90 filmova i 19 televizijskih serija, a pritom je glumio i u 30-ak kazališnih predstava.

Publika ga je obožavala i u novijim serijama; osobito u Odmori se, zaslužio si, koja se na HRT-u emitirala od veljače 2006., do siječnja 2014. godine.

Bio je vezan i za svoje Orašje. Tamo je još 1995. pokrenuo festival Dani hrvatskog filma koji je početkom ovog rujna otvorio 23. put. Za Ivom Gregurevićem ostao je sin Marko.