Nekad je nužno odabrati stranu

Umro je Predrag Matvejević

Bio je istaknuti intelektualac, a preminuo je u 85. godini života

FOTO: PIXSELL

Umro je istaknuti intelektualac hrvatskog, talijanskog i bosanskohercegovačkog podrijetla Predrag Matvejević, javlja N1.

Ispraćaj u krugu obitelji

Matvejević je preminuo danas oko 14 sati u Zagrebu, u 85. godini života. Informacija je televiziji N1 potvrđena iz kruga njegovih bliskih prijatelja, a Matvejević je preminuo nakon duge i teške bolesti. Već ranije je izrazio želju da njegov posljednji ispraćaj bude u krugu najbliže obitelji.

Matvejević je rođen 7. listopada 1932. u Mostaru, spadao je među najprevođenije hrvatske književnike u svijetu, a možda najpoznatije njegovo djelo “Mediteranski brevijar” prevedeno je na 23 jezika.

Nakon školovanja u rodnom Mostaru započinje studij francuskoga jezika i književnosti u Sarajevu koji završava u Zagrebu. Godine 1967. doktorirao je na sveučilištu Sorbonni u Parizu disertacijom o angažiranu i prigodnom pjesništvu.

Niz počasnih nagrada

Nakon toga do 1991. predavao je francusku književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom rata, kao umirovljenik napušta Zagreb i do 1994. predaje slavenske književnosti na Trećemu pariškom sveučilištu (Nouvelle Sorbonne), a od 1994. do 2007. srpski i hrvatski jezik i srpsku i hrvatsku književnost na Rimskom sveučilištu La Sapienza.

Matvejević je primio počasni doktorat u Francuskoj i dva u Italiji, 2002. godine i počasni doktorat na Sveučilištu „Džemal Bijedić“ u njegovu rodnom Mostaru. Nositelj je odlikovanja koje su mu dodijeli predsjednici Republike u Francuskoj (Legija časti), Hrvatskoj (Red Danice hrvatske), Sloveniji i Italiji.