Upravo je za pola milijuna dolara prodana jedna od kontroverznijih fotografija iz 20. stoljeća

Mapplethorpe je u osamdesetima snimio crnca koji nosi odijelo s otvorenim šlicom

Visitors look at photographs by the late US photographer Robert Mapplethorpe during the opening of an exhibition featuring his work at the Grand Palais in Paris on March 24, 2014. AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK
RESTRICTED TO EDITORIAL USE, MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION, TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION
FOTO: AFP

U njujorškoj aukcijskoj kući Sotheby’s jučer je za gotovo pola milijuna dolara prodana jedna od najvažnijih fotografija Roberta Mapplethorpea. Slavna fotografija nosi naslov Man in Polyester Suit (Čovjek u odijelu od poliestera), a prikazuje crnca koji nosi trodijelno odijelo. Element kontroverze u cijelu ovu priču unosi prikaz njegova obnaženog spolnog uda, a vrijednost slike je inicijalno bila procijenjena na 250 tisuća dolara.

Ova je fotografija 1989. stekla kultni status nakon što ju je američki senator Jesse Helms proglasio primjerom prljave umjetnosti. Državi je zamjerio to što je umjetniku koji ju je snimio dala državni poticaj baš za seriju čiji je dio i fotogafija Man in Polyester Suit.

Društveno osjetljiva tematika

Njezin se kultni status samo pojačao nakon što se sporna fotografija pronašla u Mapplethorpeovoj retrospektivi u Centru za suvremenu umjetnost početkom organiziranoj devedesetih. Tad je, naime, ravnatelj te institucije bio kazneno gonjen zbog toga što je tu fotografiju uvrstio u izložbu.

S vremenom je Man in Polyester Suit postala ključna za razumijevanje Mapplethorpeova opusa. Radi se o umjetni koji se kroz svoj rad redovito dotiče pitanja rase, klase i seksualnih stereotipa. Budući da se radi o sadržaju koji se sasvim slobodno može etiketirati kao nepodoban za maloljetne osobe, mi ga nećemo objaviti javno. Ali, zanima li vas o čemu je riječ, preporučam vam da provjerite na ovom linku.