Upravo se odvija jedna od najozbiljnijih borbi za autorska prava. Nasljednici Hergéa možda izgube pravo na Tintina

Na nizozemskom sudu za intelektualno vlasništvo odigrala se velika drama

Nasljednici legendarnog strip-autora Georgesa Prospera Remija, poznatijeg kao Hergé, doživjeli su hladan tuš na nizozemskom sudu ovog tjedna. U šokantnom finalu sudskog procesa zaključeno je da autorova obitelj ipak nije vlasnik autorskih prava na Hergéov najpoznatiji lik – Tintina, ikoničkog dječaka-reportera. Odluka je donesena na temelju neočekivanog otkrića dugo izgubljenog dokumenta iz 1942. u kojem je Hergé službeno prepustio sva autorska prava svojoj izdavačkoj kući Casterman.

Tintin se prvi put pojavio u belgijskim novinama još 1929., a izlazio je sve do 1976. Još od Hergéove smrti 1983. njegovi su potomci čvrsto držali svoja prava na reprodukciju čak i najmanjeg primjera autorova rada vezanog uz Tintina. Originalne ilustracije Tintina na aukcijama su dostizale velike svote, sve do tri milijuna dolara, što je rekordna cijena za neki strip-crtež. Moulinsart SA, obiteljska firma koja se bavi prodajom suvenira i memorabilija s Tintinovim likom, dosad je dokazano bila vrlo rigorozna u sudskom gonjenju bilo koga za koga su sumnjali da krši njihova autorska prava. Tvrtku trenutno vodi Nick Rodwell, sadašnji muž Hergéove druge žene Fanny.

Georges P. Remi - Hergé
Georges P. Remi – Hergé

Bart Beatty, profesor teorije stripa na Sveučilištu Calgary, u intervjuu za Comics Reporter naglasio je da je tvrtka Moulinsart bila posvećena zaštiti autorskih prava na lik Tintina do razine opstruiranja akademskog proučavanja Hergéova djela, a Rodwella je opisao kao jednog od najprezrenijih ljudi na europskoj strip-sceni kojeg fanovi Tintina posebno ne podnose. No čini se da bi Rodwellova despotska vladavina nad unosnim Tintin-imperijem uskoro mogla doći svome kraju. Aktualna zakonska bitka započela je 2012. kad je Moulinsart SA tužio Udruženje Hergé, malu nizozemsku grupu obožavatelja osnovanu 1999., zbog opreme svoje interne publikacije originalnim Hergéovim ilustracijama dostupnima samo članovima društva. Činilo se da će Rodwell izvojevati još jednu bitku sve dok odvjetnici udruženja nisu pronašli misteriozni ugovor iz 1942. Rodwell i Moulinsart još nisu priznali autentičnost dokumenta.

Tintinpicaros

Međutim, neočekivana odluka suda u Haagu glasi da prema tom dokumentu autorska prava potpuno pripadaju Castermanu pa Moulinsart nije u poziciji da odlučuje tko može koristiti izvorne autorove materijale, a tko ne. Beaty kaže da je odluka zaista iznenadila mnoge, ne samo njome oštećene, jer je bez presedana u dosadašnjoj legalnoj praksi na strip-sceni. Naprosto nitko nije ni pomislio da bi samo vlasništvo nad likom Tintina moglo biti upitno. No ipak se baš to dogodilo.

Stijn Verbeek, glasnogovornik Udruženja Hergé, ocijenio je da će donesena odluka imati velike posljedice na Tintinov svijet idućih godina, a najvažnijim smatra pitanje hoće li klubovi obožavatelja morati nastaviti regularno plaćati Rodwellu za korištenje crtanih materijala. Nesumnjivo, napeti epilog ovog slučaja tek će uslijediti.

Izvor: ArtNet news