Uskoro počinje Pričigin. Splitski kulturni fenomen i ove godine najavljuje bogat program. Donosimo detalje

17. Pričigin održat će se u Splitu od 19. do 23. ožujka, a tema je - Split. O njemu će pričati 40 sudionika

FOTO: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Festival pričanja priča Pričigin prvi se put održao u Splitu 2006. i kroz godine se prometnuo u jednu od najvažnijih kulturnih manifestacija u Dalmaciji te postao svojevrsni brend grada pod Marjanom, kulturni fenomen koji u četiri do pet pričalačkih dana uživo prati četiri do pet tisuća gledatelja. U posljednjih je 16 godina na Pričiginu više stotina pripovjedača ispričalo oko osamsto priča.

Jedna od najmasovnije posjećenih priredbi u kulturnom kalendaru Splita upravo je najavila svoje 17. izdanje, u kojemu će od 19. do 23. ožujka ugostiti više od 40 sudionika. Mnoga će poznata domaća i inozemna imena svojim pripovijedalačkim sposobnostima uveseljavati splitsku publiku, a svoje snage u pripovijedanju, uz imena poput Borisa Dežulovića, Dina Rađe i Danijele Martinović, “odmjerit” će i gosti iz Irske, Slovenije, Srbije te BiH.

Pričigin se i ove godine “seli” na otoke: gostovat će na otocima Cresu, Hvaru, Rabu, Lastovu, Visu, Korčuli, Ugljanu i Pašmanu, a novost je to što po prvi put ima jednu krovnu temu koja će se provlačiti kroz sve večeri festivala, odnosno deset programa: Split.

Dino Rađa i ‘Banana Split’

Program započinje 19. ožujka “Splitom za napredne” kada će, u Domu mladih, pričati hrvatski pisci Marija Andrijašević, Katja Grcić, Tanja Mravak, Jelena Pervan, Boris Postnikov i Damir Šodan, a kroz sve će ih voditi Patricija Horvat.

Nakon toga će Ivica Ivanišević nakon toga voditi program Dina Rađe “Banana Split”. Prvi dan festivala zatvorit će Pričiginski party u Baraci BBQ & Brew Bar.

Priče pisaca iz susjednih zemalja na programu su drugog dana pod voditeljskom palicom Krune Lokotara, kada pred publiku izlaze Lamija Begagić (BiH), Ana Duša (SLO), Ervin Hladnik (SLO), Faruk Šehić (BiH) i Milica Vučković (SR). Irski storytelleri Eimer Burke, John Carew i Maria Gillen istoga će dana na engleskom jeziku u Baraci pričati na temu “Split matters”.

Rođendan Predraga Lucića

​Treći je dan Pričigina posvećen pričama putopisaca na temu “Ča je pusta Londra kontra Splita grada”, o kojoj će u Domu mladih pripovijedati Goran Blažević, Vedran Buble, Gordan Nuhanović, Saša Pjanić te Jana Prević Finderle, poslije čega je na programu autorska večer Danijele Martinović pod nazivom “Miris Splita”.

​Priče domaćih pripovjedačica Sandre Grgas, Sanje Grgine, Martine Hranj, Tine Primorac i Zlatke Rodina na programu su pod temom “Splitkarenje” četvrtoga dana Pričigina, a nakon njih slijede priče o Hajduku “Cili Split poludi”, u kojima će sudjelovati Goran Antonijević, Đordana Barbarić, Sonja Dvornik, Magdalena Mrčela, Mate Prlić i Ljubo Pavasović Visković.

Posljednjega dana, 23. ožujka ujutro, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića održat će se dječji Pričigin, a navečer se u Baraci održava večer posvećena 60. rođendanu Predraga Lucića, uz promociju knjiga “Južno dvorište I”, “Južno dvorište II” i “Melodije”. Uz Borisa Dežulovića u programu će sudjelovati Damir Šodan, Siniša Vuković, Bruna Bebić, Patricija Horvat i gost iznenađenja.