Nekad je nužno odabrati stranu

Večeras na krovu MSU kreće Festival europske kratke priče, a ovo je nekoliko pisaca čija predavanja trebate poslušati

Festival se otvara razgovorom s uglednim gostima: Shriver, Luiselli i Novakovichem

19.01.2014., Zagreb -Svecana dodjela nagrade Ponos Hrvatske u Muzeju suvremene umjetnosti. Udruga Ponos Hrvatske od 2005. trudi se promovirati humanost, hrabrost, postenje i dobrotu kroz price dobitnika koji svojom plemenitoscu pokazuju da je, unatoc crnim i mracnim vijestima, uvijek moguce odabrati drugaciji zivotni put. Zgrada MSU-a uoci dodjele.  
Photo: Borna Filic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Početkom tjedna najavili smo bogato 14. izdanje Festivala europske kratke priče, koji se ove godine održava od danas, 31. svibnja, pa do petka, 5. lipnja, k tome paralelno u Zagrebu i Rijeci. Riječ je o najstarijem festivalu na europskom kontinentu posvećenom prvenstveno kratkoj književnoj formi, a ovogodišnja tema cijelog događanja je, vrlo prikladno, “Amerike” – “podijeljene, suprotstavljene i sjedinjene – poviješću, jezicima, ideologijama i oceanima”. Kako (latino)američki pisci (najbrojniji među gostima) vide svoje domovine, kako europski (pa i hrvatski) pisci tumače “Amerike” u kontekstu suvremenih društvenih, ali i umjetničkih zbivanja, imat ćemo prilike čuti na mnogobrojnim predstavljanjima, čitanjima i diskusijama tijekom ovog vrlo zanimljivog festivala.

O programu festivala možete se opširnije informirati i ovdje, a nama ostaje istaknuti da se festival otvara večeras u 20 h na nesvakidašnjoj lokaciji – krovu Muzeja suvremene umjetnosti, gdje će njegov početak kroz razgovor na središnju temu obilježiti ugledni gosti: kanadski pisac hrvatskog porijekla Josip Novakovich, posljednja dobitnica nagrade Orange, spisateljica Lionel Shriver, te nova zvijezda meksičke književnosti Valeria Luiselli. Razgovor će moderirati naše poznate spisateljice, kritičarke i teoretičarke, Maša Kolanović i Mima Simić.

Sljedećeg tjedna FEKP će se odvijati na nekoliko lokacija, sa središnjim programom u polukružnoj dvorani Teatra &TD, dok će se zagrebački dio popratnog programa događati u popularnim okupljalištima i knjižnicama: Klubu Booksa, Cafeu U dvorištu, Filozofskom fakultetu, Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović, te u knjižnicama u Samoboru i Velikoj Gorici. Svijet literature čeka na nas.