Veliko priznanje hrvatskoj kinematografiji: kratki film Nebojše Slijepčevića u službenoj konkurenciji Filmskog festivala u Cannesu

'Čovjek koji nije mogao šutjeti' drugi je hrvatski film od osamostaljenja koji se u Cannesu prikazuje u službenom, glavnom natjecateljskom programu

FOTO: PROMO

Kratkometražni igrani film redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića “Čovjek koji nije mogao šutjeti” ušao je u konkurenciju za Zlatnu palmu 77. Filmskog festivala u Cannesu, gdje će imati svjetsku premijeru u sklopu službenog natjecateljskog programa kratkih filmova, priopćio je HAVC.

Film je temeljen na istinitom događaju, a glume Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

Radnja filma prati putnički vlak koji iz Beograda putuje za Bar. Vlak zaustavljaju naoružani pripadnici srpskih paravojnih snaga na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Dobivši dojavu da u vlaku ima muslimanskih putnika, pronašli su njih 19 te ih pogubili ubrzo nakon što je vlak krenuo. Tome je svjedočilo oko 500 putnika, no nitko im se nije usudio suprotstaviti, osim jednog čovjeka: umirovljenog časnika Tome Buzova koji je putovao u posjet sinu.

Veliko priznanje

Film Nebojše Slijepčevića drugi je hrvatski film od osamostaljenja koji se na Filmskom festivalu u Cannesu prikazuje u službenom, glavnom natjecateljskom programu, odnosno u konkurenciji kratkometražnih filmova (Short Film Competition). Prije njega, prikazan je film “Ciao mama” Gorana Odvorčića (Propeler Film) 2009. godine.

“Čovjek koji nije mogao šutjeti” realiziran je pod okriljem kuće Antitalent, a producenti su Katarina Prpić i Danijel Pek. Koproducentice su Katya Trichkova (Contrast Films, Bugarska) i Noëlle Lévénez (Les Films Norfolk, Francuska). Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Filmski festival u Cannesu ove se godine održava od 15. do 24. svibnja.