Video. London je dobio Muzej balona, a sudeći po ovim fotografijama lako je shvatiti zašto je postao hit na Instagramu

Među eksponatima su golemi bazen s loptama, divovski zečevi na napuhavanje i psihodelična lopta

FOTO: Balloon Museum/FB

London, grad u kojemu možete provesti dane uživajući u raznim tzv. uključivim kulturnim iskustvima – od umjetnosti, preko kazališta do muzeja koji zahtijevaju vaše aktivno sudjelovanje i angažman – od ovoga se tjedna može pohvaliti još jednim “uključivim” iskustvom, Muzejom balona u kojemu, pogađate, možete do mile volje pipati, gnječiti, maziti i općenito ulaziti u svakovrsne interakcije s, pa, balonima.

Odnosno, sa zrakom napunjenim umjetničkim instalacijama osmišljenima “s ciljem istraživanja dubokog odnosa između umjetnosti i ljudskih emocija kroz zadivljujući medij umjetnosti na napuhavanje”.

Sudeći po iskustvu kritičarke Guardiana, riječ je o muzeju koji nije namijenjen najmanjoj djeci: promatrajući kako glava njezine kćeri polako nestaje ispod površine bazena napunjenog nasmiješenim žutim lopticama, brzo je shvatila da četverogodišnjaci vjerojatno nisu ciljana demografska skupina najnovije londonske atrakcije.

We're open in London with our new exhibition "EmotionAir", an unforgettable multi-sensory experience that engages visitors of all ages. Don't forget to feel <3 📍 1 Old Billingsgate Walk 🎫 Tickets > bit.ly/BalloonMuseumTicketsLondonwww.balloonmuseum.world

Posted by Balloon Museum on Thursday, December 28, 2023

Povratak u djetinjstvo

Riječ je o konceptu preuzetom od izložbe “Pop Air”, kojom je 2022. godine u Rimu otvoren prvi muzej balona u svijetu, nakon čega se pošast umjetnosti na napuhavanje poput požara proširila diljem svijeta, zabilježivši tri milijuna posjetitelja u gradovima kao što su Pariz i New York.

Glavna kustosica londonske izložbe Antonella Di Lullo strastveno govori o dosegu umjetnosti na napuhavanje: “Balon je nešto što će svakoga vratiti ravno u djetinjstvo”.

Muzej Balona otvorila je u srijedu u istočnome Londonu izložba “EmotionAir: Art You Can Feel” (igra riječi, emotion = emocije + air = zrak, ali i atmosfera, raspoloženje u metaforičkom smislu), koja predstavlja djela 20 umjetnika iz čitavoga svijeta, među kojima su i golema psihodelična lopta, veliki zečevi na napuhavanje, razni loptasti mjehurići, ogromne lopte za plažu, dok u jednoj prostoriji velike crno-bijele lopte s uzorkom vise sa stopa pozivajući na novo iskustvo igre boćanja.

Označite i podijelite!

Iako je bazen s lopticama potencijalni hazard za djecu nižu od metra, izložba je zapravo zamišljena kao umjetničko iskustvo za sve uzraste. U prostoriji “Kaleidoskop” koju je dizajnirala Karina Smigla-Bobinski stolovi su prekriveni tekućinom u boji s pozadinskim osvjetljenjem i prozirnom plastikom koja se može bockati, u čemu najviše uživaju upravo najmanja djeca.

Sve to skupa osmišljeno je s ciljem da se kod posjetitelja izazove emocionalna reakcija. Anksioznosti je posvećena čitava jedna soba, opremljena stroboskopskom rasvjetom uz pozadinsku statičku buku. U drugoj, znak na ulazu objavljuje: “Svaki je komad osmišljen kako bi potaknuo intiman dijalog s nečijim osjećajima, pružajući jedinstven uvid u složenost ljudskog iskustva”.

No, prava ciljana publika Muzeja balona možda su ipak profili na Instagramu – najveći dio izložbe, naime, kao da je osmišljen imajući na umu kako će izgledati na feedovima društvenih medija. Dok su praktički donedavno u galerijama i muzejima kamere mobitela smatrane nepoželjnima, ovdje znakovi govore posjetiteljima: “Označite nas! Vaše iskustvo nam je važno, podijelite ga!”.

Nije jeftino

Središnje mjesto izložbe zauzima “ball pit”, odnosno bazen u čijem je središtu velika lopta na koju se projiciraju slike i zvukovi, i baš se tu svi žele fotografirati. Posljednja soba, “Balloon Street” (ulica balona), zapravo je niz kabina za poziranje za fotografije koje posjetitelje mame natpisom: “Vrijeme je da se izrazite! Zakoračite u naš svijet umjetnosti na napuhavanje i budite umjetnik vlastitog iskustva”.

Organizatori očito očekuju veliki odaziv: to dokazuju četiri različitim bojama označene staze za stajanje u redu ispred muzeja, opremljene čak i odgovarajućim kišobranima.

Za odrasle koji se ponovno žele osjećati kao djeca – ili obitelji koje se zažele zajedničke igre uz malo više glamura – provesti dan u uključivoj igri s umjetnošću neće, međutim, biti jeftino: ulaznice rangiraju od 37 eura za odrasle i 21 eur za mlađe od 15 godina, dok cijena obiteljske ulaznice kreće od 100 eura na više.