Više od 10 godina nije snimio film, ali David Lynch je u međuvremenu imao neke prilično neobične projekte

Vlastiti brend za kavu, meteorologija, reklama za Dior...

David Lynch
FOTO: Giacomo Santoro/YouTube/Screenshot

Nakon objavljivanja nove sezone Twin Peaksa, autor serije David Lynch ponovno je jako zastupljen u medijima. Redatelj koji se proslavio naslovima poput Eraserhead i Blue Velvet svoj zadnji kino film snimio je prije više od deset godina, hvaljeni triler Inland Empire iz 2006. s Laurom Dern i Jeremyjem Ironsom. Od tada, nije se hvatao dugometražnog formata, a povratak Twin Peaksa njegov je najozbiljniji projekt nakon jako dugo vremena. Međutim, to ne znači da nije ništa radio. Dapače, napravio je mnogo toga, redom čudnih projekata, kao što i dolikuje njegovoj reputaciji.

Tijekom zadnjih jedanaest godina, koliko je prošlo od Inland Empirea, Lynch je snimio mnoštvo kratkometražnih filmova, režirao je videospotove, investirao u biznise, snimao reklame, gostovao u crtanim serijama, bavio se glumom, ali i aktivnostima koje se ne očekuju od jednog redatelja, poput meteorologije ili serije intervjua s običnim, nepoznatim ljudima. Naravno da je njegovo ime vječno povezano prije svega uz kultni Twin Peaks, ali i ovi manje poznati i čudni projekti definitivno zaslužuju vašu pažnju.

Napravio je vlastiti brend za kavu

https://www.youtube.com/watch?v=p5SHjEdJ87g

Prije šest godina, Lynch je odlučio pokrenuti biznis, bacio se na prodaju kave i lansirao vlastiti brend, pod imenom David Lynch Signature Cup Coffee. Sam je napravio reklamu, koja je, blago rečeno, originalna. Zapravo, to je video u kojem Lynch u ruci stišće glavu Barbike s kojom smirenim glasom priča o tome kako je njegova kava fina i ukusna, a u pozadini čujemo opuštajuću glazbu. Gledanje videa nije toliko opuštajuće.

Bavio se meteorologijom

Svijet nije znao za Lynchovu ljubav prema meteorologiji sve do sredine prošlog desetljeća, kad je počeo objavljivati video prognoze svaki dan, čak je izvještavao preko Twittera svaki put kad bi napravio novu prognozu vremena. Povremeno bi u goste dovodio poznate ličnosti iz filmskog svijeta, a katkad bi samo šutio i čitao časopis. Nitko ne zna što je htio postići svojom amaterskom meteorologijom.

Snimio je kratki film o snovima

42 One Dream Rush je omnibus sastavljen od kratkih filmova redatelja poznatih po originalnom stilu, na temu snova. Osim Lyncha, svoje snove snimili su Tadanobu Asano, James Franco, Cat Power, Asia Argento i mnogi drugi. Lynchova sekvenca je sedmi san u seriji, traje manje od minute, i izgleda toliko čudno da zahtjeva višestruko gledanje, jer teško je shvatiti o čemu se radi. Leteća ruka, lebdeće jaje i zlatna kugla izgledaju kao motivi iz Twin Peaksa, to je sigurno.

Reklama za Dior

Slično njegovoj reklami za kavu, Lynch je 2010. godine snimio reklamu za Dior koja naočigled nema veze s proizvodom kojeg predstavlja. Kratki film pod nazivom Lady Blue Shanmghai prati glumicu Marion Cotillard koja posjećuje hotel u Šangaju, gdje ulazi u apartman u kojem svira glazba sa starog gramofona, nakon čega na podu primjeti torbu iz koje dolazi svijetlost i magla. To je Lady Dior torba, koju je Cotillard kasnije promovirala u standardnim editorijalima.

Intervjuiranje običnih ljudi

Interview Project bila je Lynchova serija u kojoj intervjuira obične ljude. Kroz godinu dana, snimio je 121 epizodu u kojima razgovara s ljudima različitih profila – beskućnici, radnici, kućanice, nasumični prolaznici – koje bi mu u nekoliko minuta ispričali svoju životnu priču. Ako imate vremena, provjerite barem nekoliko videa na službenom sajtu. Interview Project je 2010. godine osvojio Webby nagradu za najbolju online video seriju.

Glas u crtanoj seriji

Cleveland Show je spin-off serija popularnog Family Guya u kojoj pratimo Clevelanda Browna nakon što se odselio iz Quahoga i vratio u rodni Stoolbend, ali ukinuta je nakon je nakon četiri sezone. Pravi fanovi serije pamte da je David Lynch davao glas jednom od sporednih likova. On je bio Gus, 117-godišnji vlasnik bara Broken Stool, čiji su redoviti gosti bili Cleveland i njegovi prijatelji.

Spot za Nine Inch Nails, suradnja s bendom Interpol

Za Trenta Reznora i njegov bend Nine Inch Nails, Lynch je režirao spot za njihov osmi singl s albuma Hesitation Marks, Came Back Haunted. Nine Inch Nails njeguju vizualni stil koji odgovara Lynchovom, a rezultat suradnje je frenetični spot na početku kojeg stoji upozorenje da može izazvati napadaje epilepsije, stoga gledajte na vlastitu odgovornost. Surađivao i je sa bendom Interpol; njima je napravio eksperimentalnu animaciju I Touch A Red Button Man, za koncert na Coachelli 2011.

Reklama za Vencijanski filmski festival

Lynch nije imao film koji je predstavljao, ali snimio je trailer kao najavu za Venecijanski filmski festival 2011. godine. Crno bijeli uradak pod naslovom The 3 R’s nema neku konkretnu radnju, što je i za očekivati od ovog redatelja, a službeni sajt festivala u opisu filma navodi kako vjerojatno simbolizira tri oblika učenja: čitanje, pisanje i aritmetiku. Lynch je to predstavio kroz jednu minutu video materijala koji izgleda kako noćna mora.

Gostovanje u seriji Louie

https://www.youtube.com/watch?v=gwUmXT3RJCM

Egzistencijalna humoristična serija komičara Louisa C.K.-a ugostila je Lyncha u dvije epizode treće sezone. Louie dobije priliku postati voditelj noćne emisije Late Show nakon što David Letterman ode u mirovinu, a Lynch glumi televizijskog menadžera čiji je zadatak pripremiti Louieja za audiciju za voditelja. U stvarnom životu, Letterman je napustio Late Show 2015. godine, a zamjenio ga je Stephen Colbert.

Neobični eksperimentalni video

Teško je opisati Crazy Clown Time, ali vrijedi pokušati. Iako nalikuje na eksperimentalni film, ovo je zapravo video spot za istoimeni singl kojeg je Lynch snimio 2012. godine. Lynch pjeva povišenim, karikaturalnim glasom i doslovno opisuje što se događa u videu, koji prikazuje šaroliku ekipu prijatelja dok se opijaju za vrijeme noćnog roštilja. “Konačno, Lynch je napravio film sa kohezivnom radnjom” – to je možda najbolji komentar koji je ovaj video dobio na YouTube-u. Ima nasilja i golotinje, ali nema klauna.